Οι 40 περίπου ρωμαϊκές, χριστιανικές και εβραϊκές κατακόμβες της Ρώμης, με υπόγειους διαδρόμους συνολικού μήκους τουλάχιστον 170 χιλιομέτρων, χρησίμευαν ως τάφοι. Επίσης, εκεί έβρισκαν καταφύγιο από τους διωγμούς οι πρώτοι Χριστιανοί. Μέχρι σήμερα, οι ρωμαϊκές κατακόμβες δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά, ενώ οι κατόψεις τους έχουν αποτυπωθεί μόνο σε χειρόγραφους χάρτες.
Ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2006 έχει σκοπό την τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση των υπόγειων αυτών ταφικών μνημείων με τη μέθοδο της σάρωσης ακριβείας με χρήση ακτίνων λέιζερ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την μήκους 15 χιλιομέτρων κατακόμβη της Αγίας Δομιτίλλας του 4ου αιώνα μ.Χ., στα περίχωρα της Ρώμης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή κατακόμβη, από την οποία μόνο 500 μέτρα της συνολικής της έκτασης είναι επισκέψιμα. Επικεφαλής του προγράμματος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών στη Βιέννη, στο οποίο συνεργάζονται Αυστριακοί και Ιταλοί επιστήμονες, είναι ο δρ Norbert Zimmermann.
Έτσι, θα δημιουργηθεί η πιστή τρισδιάστατη αναπαράσταση του εσωτερικού των υπόγειων αυτών χώρων και επιτέλους το κοινό θα μπορέσει να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες στο σύνολό τους.
K.X.
Πηγή: BBC News, 3/5/2009 (Duncan Kennedy)
(news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8027650.stm)