Κατά τους προϊστορικούς χρόνους η φύση ήταν γεμάτη χρώματα και αρώματα από άγρια ή καλλιεργημένα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, όπως έχει αποδειχθεί από την έρευνα σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα της προϊστορικής Ελλάδας.
Το απόσταγμα των φυτών, ευωδιαστά καρυκεύματα για το μαγείρεμα, όλων των ειδών τα αφεψήματα, ακόμη και το όπιο της παπαρούνας διακινούσαν οι προϊστορικοί πρόγονοί μας ως κοινό εμπόρευμα στα λιμάνια της Μεσογείου. Κι απ΄ό,τι φαίνεται η προϊστορική κουζίνα ήταν γεμάτη μυρωδιές από δυόσμο, φασκόμηλο, κύμινο, μάραθο, κόλιαντρο, σέλινο, σκόρδο, δηλαδή από φυτά με αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Αψευδείς μάρτυρες είναι σπόροι που έχουν βρεθεί σε διάφορες προϊστορικές θέσεις, όπως και πινακίδες της Γραμμικής Β΄ που αναφέρουν την ύπαρξή τους. Τόσο τα φτωχικά πασσαλόπηκτα σπίτια όσο και τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα μοιράζονταν εξίσου τη γνώση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την απόλαυση από την ευωδιά τους.
Η έρευνα των ανασκαφικών δεδομένων από επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες τα είκοσι τελευταία χρόνια συμπυκνώνεται σε έναν τόμο με τίτλο «Η αρχαιοβοτανική έρευνα της διατροφής στην προϊστορική Ελλάδα» (University Studio Press). Συγγραφέας του η επ. καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη. Μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο 8.000 με 5.000 χρόνια και μας δείχνει τους ανθρώπους σκυμμένους στο χώμα να μοχθούν όλο τον χρόνο, σκαλίζοντας, ξεβοτανίζοντας, ρίχνοντας κοπριά και συλλέγοντας τη σοδειά, που πέρα από τη βάση της διατροφής τους (σιτάρι, κριθάρι, φακή, μπιζέλια, λαθούρι) περιείχε και μια ποικιλία από μυρωδάτα συμπληρώματα.
Α.Μ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 5/5/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=41165&ref=search