Ναός της Ρώμης και του Διός Ελευθερίου θεωρεί η κυρία Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου ότι ήταν τα κατάλοιπα του κτίσματος που έχει αποκαλυφθεί στη Θεσσαλονίκη (οδός Διοικητηρίου και Κρυστάλλη). Αφετηρία για τη διατύπωση της συγκεκριμένης άποψης υπήρξε για την ίδια το άγαλμα της θεάς Ρώμης, το οποίο βρέθηκε ακέφαλο κατά την ανασκαφή του ναού.
«Το άγαλμα χρονολογείται από την εποχή του Αδριανού και θεωρώ ότι αποτελούσε λατρευτικό ζευγάρι μαζί με το επίσης αδριάνειο γυμνό άγαλμα του αιγιόχου αυτοκράτορα, πιθανότατα του Αδριανού, ο οποίος εικονίζεται ως Δίας» λέει η κυρία ΣτεφανίδουΤιβερίου. Οπως προσθέτει επεξηγηματικά μάλιστα, η λατρεία της Ρώμης και του Διός συνδέθηκε στη Μακεδονία με τη λατρεία του αυτοκράτορα.
«Το τέμενος της παλαιάς αυτής λατρείας εξωραΐστηκε, όπως πιστεύω, στην εποχή του Αδριανού, όταν η πόλη έγινε μέλος του πανελληνίου» καταλήγει.
Με την ανακοίνωσή της η κυρία Στεφανίδου-Τιβερίου αντικρούει την άποψη που είχε διατυπωθεί, ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη, είχε ιδρυθεί αρχικώς στη γειτονική Αινεία και στα χρόνια του Αυγούστου μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να στεγάσει την κοινή λατρεία Αφροδίτης και Ιούλιου Καίσαρα. Ας σημειωθεί ότι για την κατασκευή του ναού, ο οποίος ήταν ιωνικού ρυθμού, είχαν χρησιμοποιηθεί αρχιτεκτονικά μέλη της Ύστερης Αρχαϊκής Εποχής, ενώ μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν, πλην της Ρώμης, ένας τηβεννοφόρος άνδρας, δύο θωρακοφόροι με πλούσια διακοσμημένο θώρακα και ένα γυμνό άγαλμα με αιγίδα.
«Τα τρία τελευταία τουλάχιστον ήταν πιθανότατα αυτοκρατορικοί ανδριάντες» θεωρεί η κυρία Στεφανίδου-Τιβερίου.
Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 29/4/09