Φλέβα χρυσού φαίνεται πως χτύπησε η υπό διάνοιξη υπόγεια σήραγγα του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Οκτώ– και όχι πέντε όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί- χρυσά στεφάνια των ελληνιστικών χρόνων εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στον χώρο διασταύρωσης των τροχιογραμμών του σταθμού «Σιντριβάνι» στα νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκτός δε από τα οκτώ χρυσά στεφάνια, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δεκάδες περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, δακτυλίδια, χάλκινα και πήλινα αγγεία. Συνολικά, η αρχαιολογική συγκομιδή ξεπερνά τα 4.000 αντικείμενα.
Ο απρόσμενα μεγάλος αριθμός των ευρημάτων προβληματίζει τους εκπροσώπους της Πολιτείας για τον τελικό χώρο της έκθεσής τους με την ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό, καθώς το κτίριο του Αλκαζάρ (στο ύψος της οδού Βενιζέλου) που είχε αρχικά ορισθεί ως το «Μουσείο του Μετρό» φαίνεται ανεπαρκές για τη στέγασή τους.
Ειδικά για τα χρυσά στεφάνια ο αριθμός φαίνεται να μεγαλώνει κατά περίεργο τρόπο. Η αρχική πληροφορία (τον περασμένο Ιούνιο) αφορούσε τον εντοπισμό τεσσάρων που βρέθηκαν τοποθετημένα κατά πρωτόγνωρο για τους αρχαιολόγους τρόπο σε γυναικεία ταφή (δύο στο κεφάλι και δύο στα πόδια της νεκρής) σ΄ έναν από τους 840 τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης, στη διασταύρωση των τροχιογραμμών του Μετρό, στο ύψος της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (προϊσταμένου της ΙΣΤ΄ Εφορείας) τα στεφάνια έγιναν πέντε-το πέμπτο εντοπίστηκε σε λίθινη ταφική θήκη που περιείχε καμένα οστά ανθρώπου και μικρού θηλαστικού. Τελικά, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Λίλιαν Αχειλαρά, στο αρχαιολογικό συμπόσιο της Θεσσαλονίκης, η ενδελεχής εξέταση «έδωσε» συνολικά τέσσερα, πλεγμένα μεταξύ τους.
Τα χρυσά στεφάνια, ηλικίας 2.500 ετών, καθώς και η πλειονότητα των χρυσών, χάλκινων και πήλινων ευρημάτων και ορισμένων ιδιαίτερα ογκωδών (ανάμεσά τους οι τέσσερις τάφοι που κρίθηκε πως θα πρέπει να αποσπασθούν ολόκληροι, έξι μαρμάρινες μονολιθικές σαρκοφάγοι- οστεοθήκες της ρωμαϊκής εποχής κ.ά.) είναι στοιβαγμένα όχι σε αποθήκες αλλά σε κοντέινερ έξω από τα γραφεία της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, απέναντι από το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο!
Υποψίες δολοφονίας για τον θρόνο
Σ΄ έναν από τους γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Αλέξανδρο Δ΄ (γιο της Ρωξάνης) ή πιθανότερα στον Ηρακλή (νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσίδας Βαρσίνης)- ανήκει, σύμφωνα με την καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Παλιαδέλη, η ολόχρυση ταφή που έφερε στο φως στη Βεργίνα, με ένα ολόχρυσο στεφάνι. Το συμπέρασμα- όπως πρώτα είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» (31.3.2008)- το κατέθεσε και επίσημα στο αρχαιολογικό συμπόσιο της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη πέραν των επιστημονικών ερευνητικών δεδομένων και σειρά ιστορικών πηγών που «μιλούν» για τη θανάτωση από τον Κάσσανδρο των απογόνων του Μακεδόνα στρατηλάτη μετά τον θάνατό του, ώστε ο θρόνος της Μακεδονίας να μη γίνει αντικείμενο διεκδίκησης. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (στον ίδιο χώρο όπου πριν από 31 χρόνια ο αείμνηστος δάσκαλός της Μανόλης Ανδρόνικος παρουσίασε τα ευρήματα της Βεργίνας), παρουσιάστηκαν από τη συντηρήτρια Βανέσα Παπαγεωργίου τα ευρήματα -έπειτα από σειρά ακτινογραφιών και αξονικών τομογραφιών, που προσδιορίζουν την ηλικία του νεκρού μεταξύ των 15-18 ετών. Η εξέταση των οστών επιβεβαίωσε ότι είχαν καεί (ίσως και εν κρυπτώ) αμέσως ή λίγες ώρες μετά τον θάνατο.
Πηγή: Τα Νέα, Β. Χαρισοπούλου, 6/4/09