Οι πυραμίδες και τα ταφικά αρχιτεκτονικά συμπλέγματα που τις συνόδευαν (ιερά, δευτερεύουσες πυραμίδες και επιμέρους ταφές) τοποθετούνταν στο χώρο με βάση συγκεκριμένες συντεταγμένες.
Πρόσφατη έρευνα Ιταλών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Giulio Magli, καθηγητή αρχαιοαστρονομίας του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου, έδειξαν ότι τα περισσότερα πυραμιδικά συμπλέγματα της 4ης και της 5ης Δυναστείας συνδέονται με κοινές νοητές ευθείες, οι οποίες τέμνονται σχηματίζοντας διαγωνίους. Το πόρισμα προέκυψε μετά από συγκεντρωτική μελέτη των συντεταγμένων όλων των πυραμιδικών συμπλεγμάτων τα οποία κτίστηκαν μεταξύ 2630 και 2323 π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και η πρώιμου τύπου βαθμιδωτή πυραμίδα του φαραώ Djoser (2630-2611B.C.), γεγονός το οποίο υπαγορεύει ότι ο κοινός συμβολικός προσανατολισμός των μνημείων ανάγεται χρονολογικά στην 3η Δυναστεία.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Magli, «Ακολουθώντας τις διαγωνίους φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο προσανατολισμός των μνημείων είχε επιλεγεί προσεκτικά με βάση προφανώς έναν αριθμό κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ήταν η δυναστική συνέχεια, η θρησκεία και η αστρονομική διάταξη».
Ζ.Ξ.
Πηγή: Discovery News, 24/3/09