Ήταν η Κλεοπάτρα μακεδονικής καταγωγής, όπως γενικά πιστεύεται; Μπορεί και όχι, αποφαίνονται Αυστριακοί ειδικοί. Σκελετός που βρέθηκε σε τάφο στην Έφεσο, στη σημερινή Τουρκία, πιστεύουν ότι ανήκει στην Αρσινόη, αδελφή της Κλεοπάτρας, η οποία δολοφονήθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Η δολοφονία έγινε κατόπιν εντολής της Κλεοπάτρας και του Ρωμαίου εραστή της Μάρκου Αντώνιου, καθώς η βασίλισσα της Αιγύπτου θεωρούσε την Αρσινόη επικίνδυνη αντίπαλο για τον θρόνο.
Η εξέταση των διαστάσεων του κρανίου δείχνει ότι η Αρσινόη είχε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά, αρχαιοαιγυπτιακά αλλά και από τη Μαύρη Αφρική, δίνοντας τροφή σε εικασίες ότι και η Κλεοπάτρα είχε αίμα μιγάδων και δεν ήταν αποκλειστικά μακεδονικής καταγωγής, όπως ο Μακεδόνας στρατηγός Πτολεμαίος στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος κληροδότησε το βασίλειο της Αιγύπτου. «Για νέο φως στην οικογένεια της Κλεοπάτρας» μίλησε η Χίλκε Τουρ, μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Ο σκελετός ανακαλύφθηκε το 1926 μέσα σε σαρκοφάγο. Οι αρχαιολόγοι που τον βρήκαν μετακίνησαν το κρανίο για να το μελετήσουν, αλλά το κρανίο χάθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Τουρ ερεύνησε τον τάφο και βρήκε τον ακέφαλο σκελετό. Το ασυνήθιστο οκταγωνικό σχήμα του τάφου ήταν από τα στοιχεία που την έπεισαν ότι ο σκελετός ανήκε στην Αρσινόη. Ανθρωπολόγος που αμφισβητούσε τη θεωρία αυτή, προσπάθησε με σύγχρονες μεθόδους να την καταρρίψει αλλά δεν τα κατάφερε. Η εξέταση με άνθρακα 14 επιβεβαίωσε τη θεωρία. Τα οστά ανήκουν σε γυναίκα ηλικίας 15-18 ετών. Δεν υπάρχουν ίχνη ασθένειας και φαίνεται ότι ο θάνατος επήλθε ξαφνικά. Το χαμένο κρανίο ανακατασκευάστηκε μέσω κομπιούτερ και με βάση τις μετρήσεις του 1926.
Η αυστριακή αρχαιολογική ομάδα που ερεύνησε το θέμα θα κάνει λεπτομερείς ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα, ενώ την επόμενη Δευτέρα με αυτό το θέμα θα μεταδοθεί και ντοκιμαντέρ από το ΒΒC1 με τίτλο: «Κλεοπάτρα: το πορτρέτο ενός δολοφόνου».
Πηγή: Τα Νέα (16/3/2009)