Στα ίχνη του τεμένους του Αίαντα- του ομηρικού ήρωα και βασιλιά της Σαλαμίνας- φαίνεται πως βρίσκεται η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως αποκαλύπτει ένας τύμβος- αίνιγμα που βρέθηκε στην καρδιά του νεκροταφείου της μυκηναϊκής ακρόπολης του νησιού. Πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο λατρείας που «μπορεί προκαταρκτικώς και με κάθε επιφύλαξη να ταυτιστεί με το τέμενος Αίαντος», αποκάλυψε χθες ο υπεύθυνος της ανασκαφής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννος Λώλος, σε χθεσινή διάλεξή του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο τύμβος αποτελεί αίνιγμα καθώς διαπιστώθηκε πως είναι κενοτάφιο (δεν έκρυβε δηλαδή στα σπλάγχνα του τάφους) παρά τον μνημειακό χαρακτήρα του. «Παρά το γεγονός της πλήρους απουσίας τάφων στο εσωτερικό του, ο τύμβος αυτός καθαυτός παρουσιάζει μείζον, εάν όχι μοναδικό, ενδιαφέρον», επισημαίνει ο Γ. Λώλος.
Έκπληξη όμως αποτελεί όχι μόνο η έλλειψη περιεχομένου του τύμβου, αλλά και δύο μεγάλα ορύγματα που είχαν ανοιχτεί από την αρχαιότητα στην κορυφή του. «Η παντελής απουσία περιεχομένων, και στις δύο περιπτώσεις, καθιστά την ερμηνεία τους δύσκολη», επισήμανε ο Γ. Λώλος. «Πρόκειται για ορύγματα προς παραπλάνηση τυμβωρύχων, ημιτελείς τάφους, συλημένα κενοτάφια ή βόθρους εναγισμών και προσφορών;», είναι το ερώτημα που θέτει.
Η απάντηση για την ταυτότητα του τύμβου δεν μπορεί να δοθεί προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως κλειδιά για τη λύση θα αποτελέσουν τόσο το γειτονικό ελληνιστικό τέμενος όσο και μια λιθόστρωτη εξέδρα που εκτιμάται πως «θα είχε κάποια ειδική λειτουργία, σχετιζόμενη ίσως με την πραγματοποίηση, από τους κατοίκους της ακρόπολης, λατρευτικών επισκέψεων και νεκρικών τελετών, επάνω και γύρω από τον τύμβο- Σήμα και πιθανόν, όπως εμφανίζεται τώρα, κενοτάφιο».
Πηγή: Τα Νέα, Μ.Αδαμοπούλου, 10/3/09