Σφραγισμένο παραμένει το τελευταίο διάστημα το σπήλαιο του Λασκό στη Γαλλία, καθώς τα διάσημα προϊστορικά σχέδια στο εσωτερικό της απειλούνται από μαύρες κηλίδες που οφείλονται σε μύκητες, βακτήρια και φύκια. Λύση στο πρόβλημα αναζητήθηκε σε συνέδριο παλαιοντολόγων, βιολόγων και άλλων επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.
Η εξάπλωση των μικροοργανισμών δίπλα στους ταύρους και τα αιλουροειδή που απεικονίζουν οι σπηλαιογραφίες αποδίδεται στην υψηλή υγρασία που επικρατεί στο χώρο.
«Τα προβλήματα του Λασκό πάντα είχαν σχέση με τον κλιματισμό του σπηλαίου» δήλωσε ο Μαρκ Γκωτιέ, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής των σπηλαίων Λασκό. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ζέστη εμποδίζει την ανανέωση του αέρα μέσα στο σπήλαιο.
Ο χώρος σφραγίστηκε μέχρι να εγκατασταθεί σύστημα εξαερισμού, καθώς η παρουσία ανθρώπων ανεβάζει περαιτέρω τη θερμοκρασία και την υγρασία.
Αν οι λεκέδες δεν φύγουν από μόνοι τους, οι υπεύθυνοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα για τον καθαρισμό. Τέτοιες ουσίες είχαν χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα στο Λασκό, με ανάμεικτα όμως αποτελέσματα.
Το σπήλαιο του Λασκό έκλεισε για το κοινό το 1961, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι πράσινοι λεκέδες από φύκη. Οι τουρίστες επισκέπτονται σήμερα ένα αντίγραφο του σπηλαίου που κατασκευάστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση σε κοντινή περιοχή.
Η χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14 έχει δείξει ότι οι σπηλαιογραφίες του Λασκό δημιουργήθηκαν πριν 15.000 – 17.000 χρόνια. Το σπήλαιο αποκαλύφθηκε το 1940 και ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, 3/3/09