Περί τα 100 αρχαία νομίσματα, θραύσματα αμφορέων και άλλα ευρήματα, τα οποία προέρχονταν από τις ανασκαφές της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στον Θορικό του Λαυρίου, επιστρέφονται στην Ελλάδα. Τα αρχαία εντοπίστηκαν πρόσφατα από τους Βέλγους αρχαιολόγους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στις αποθήκες της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης και κατόπιν αυτού αποφασίστηκε να επιστραφούν. Το καλό νέο έδωσαν ο πρεσβευτής του Βελγίου, Πιέρ Βεσέν και ο διευθυντής της Βελγικής Σχολής, Στέφεν Σόετενς στον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
Ο Θορικός υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και μία από τις δώδεκα πόλεις που συνοικίστηκαν από τον Θησέα. Το κέντρο του αρχαίου δήμου βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του λόφου Βελατούρι και σήμερα σώζονται το θέατρο, μέρη του οικισμού και των εγκαταστάσεων όπου γινόταν η επεξεργασία των μετάλλων, ένας τετράγωνος πύργος του 4ου αιώνα π.Χ., τα νεκροταφεία και το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης.
Το θέατρο του Θορικού μάλιστα θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και μοναδικό λόγω του ιδιόμορφου ελλειψοειδούς σχήματός του. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακριβώς νοτίως της ορχήστρας του θεάτρου και συγχρόνως με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αι. π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Στη δυτική πλαγιά του λόφου υπάρχουν πολλοί τάφοι χρονολογούμενοι στη Γεωμετρική (1100- 700 π.Χ.) και στην Αρχαϊκή (700- 480 π.Χ.) εποχή. Βορείως του θεάτρου βρέθηκαν τάφοι του 8ου- 7ου αι. π.Χ. Στην πεδιάδα νοτίως του οικισμού, εξάλλου, σώζεται ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς, του 5ου αι. π.Χ., που έχει γίνει γνωστό ως «ναός της Δήμητρας και Κόρης», από σχετική επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.
Πηγή: Το Βήμα, 10/2/09