Η κακή κατάσταση διατήρησης και η διασπορά των ερειπίων του μεγάλου δωρικού ναού του Διός και των άλλων μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας, που καταστρέφονται πεσμένα στο χώμα από την υγρασία, ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την έγκριση δύο μικρότερων αναστηλωτικών επεμβάσεων που θ΄ αλλάξουν αισθητά μέρος της εικόνας του σημαντικότερου αρχαίου ιερού. Άμεσα αποφασίστηκε η περισχοίνιση του ναού και η απομάκρυνση των επισκεπτών από το ευπαθές ερείπιο.
Η πρώτη επέμβαση αφορά τη διευθέτηση των διάσπαρτων μελών του οπισθόναου του ναού του 5ου π.Χ. Έτσι θα φανούν οι δύο κίονες με τα κιονόκρανά τους. Η δεύτερη αναστήλωση αφορά την ανόρθωση του υψηλού μαρμάρινου στο αναθηματικό μνημείο του Πτολεμαίου Β΄και της Αρσινόης του 3ου αι. π.Χ. που ήταν από τα πλέον εντυπωσιακά του αρχαιολογικού χώρου, καθώς εκτεινόταν σε μήκος 24 μ. μπροστά στη Στοά της Ηχούς προ της εισόδου του σταδίου. Τα διάσπαρτα μαυρισμένα μάρμαρα του βωμού που έχει μελετηθεί και έχει δημοσιευθεί υποδειγματικά θα επανέλθουν στη θέση τους. Η έλλειψη ενός κεντρικού σχεδίου που να ιεραρχεί τις αναστηλωτικές κατευθύνσεις και ανάγκες του μεγάλου αρχαίου πανελλήνιου ιερού, η αποσπασματικότητα των επεμβάσεων που επιχειρούνται, η αδράνεια της επιστημονικής επιτροπής που έχει συσταθεί και οι βολές κατά των ξένων αρχαιολογικών σχολών που αποφεύγουν να ασχοληθούν με τη συντήρηση των μνημείων και του υλικού που ανασκάπτουν, επισκίασαν τα αναστηλωτικά έργα που υπέβαλλε προς έγκριση το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η βασική κατεύθυνση που δόθηκε στους μελετητές είναι να μη χρησιμοποιούν «τεχνητό λίθο» για συμπληρώσεις αλλά φυσικό λίθο και να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχαιολογικές υπηρεσίες στην εκπόνηση των αναστηλωτικών προτάσεων.
Πηγή: Τα Νέα, 5/2/09