Περικοπές προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο, ματαίωση μεγάλων σχεδίων επεκτάσεων, περιορισμός ακριβών περιοδικών εκθέσεων. Αυτή είναι εικόνα των 17.500 μουσείων των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters.
Τα μουσεία των ΗΠΑ, που δέχονται συνολικά 850 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αλλαγή πλεύσης των δωρητών και χορηγών, που προτιμούν πλέον να δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όχι για πολιτιστικά αγαθά.
Ακόμα και το Μουσείο Γκετί παγώνει προσλήψεις και μισθούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του National Academy Museum, που πούλησε δύο πίνακες ζωγραφικής από τη συλλογή του σε συλλέκτες για να συγκεντρώσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων και να καλύψει τις ανάγκες στα οικονομικά του. Η κοινότητα των μουσείων στις ΗΠΑ κατέκρινε την πράξη του.
«Όλα τα μουσεία επεκτάθηκαν σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, έκαναν υπερβολικά ανοίγματα», σημειώνει ο Στάνλεϊ Κατζ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Το 9μελές προσωπικό του μουσείου τέχνης Tweed στη Μινεσότα δέχτηκε περικοπές ωραρίου και μισθών σε ποσοστό 20% για την εξοικονόμηση πόρων. Στην ίδια Πολιτεία, έκλεισαν λόγω οικονομικών πιέσεων το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης και το Κέντρο Φωτογραφίας.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες απέφυγε το λουκέτο όταν ο δισεκατομμυριούχος Έλι Μπροντ διέθεσε 30 εκατομμύρια δολάρια για τη σωτηρία του.
«Οι μεγάλες εκθέσεις θα περιοριστούν», σημειώνει ο Μάικλ Κονφρόντι, επικεφαλής του Συνδέσμου Διευθυντών Μουσείων Τέχνης. Από τη μεριά του, ο Φορντ Μπελ, πρόεδρος του Αμερικανικού Συλλόγου Μουσείων, επισημαίνει ότι η αύξηση ή η επιβολή εισιτηρίου εισόδου δεν θα αποφέρει καρπούς. Το 35% των μουσείων έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ο μέσος όρος τιμής εισιτηρίου είναι 6 ευρώ.
Α.Μ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, 27/1/09