Αρνητική τόσο στους Scorpions όσο και στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουροακτινολογίας ήταν η προχθεσινή απάντηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την παραχώρηση στους πρώτους του κάστρου Μυτιλήνης και στη δεύτερη της Ρωμαϊκής Αγοράς. Η συναυλία των Scorpions επρόκειτο να δοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθ΄ ότι εντάσσεται στις εκδηλώσεις της θερινής πανσελήνου. Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που θα συνέρρεαν -περί τα 10.000- «τρόμαξε» τα μέλη του συμβουλίου.
Διαφορετική ήταν η εισήγηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς ο χώρος του κάστρου είναι αχανής, περί τα 200 στρέμματα συγκεκριμένα, ενώ για την προστασία του οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει ιδιωτική ασφάλεια αλλά και εθελοντές προσκόπους της περιοχής. Παρ΄ όλα αυτά το ΚΑΣ θεώρησε ότι τα μνημεία που βρίσκονται εντός του κάστρου, το ιερό της Δήμητρας και Κόρης, ο ακρόπυργος και το Κουλέ Τζαμί, μπορεί να υποστούν βλάβες.
Ας σημειωθεί ότι η συναυλία των Scorpions θα δινόταν στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας παγκόσμιας περιοδείας του γερμανικού ροκ συγκροτήματος, ενώ και άλλες χώρες παραχωρούν μνημεία τους για χάρη τους, όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία, όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Κατόπιν της όψιμης αυστηρότητας του συμβουλίου, πάντως, ουδεμία τύχη είχαν οι ουροακτινολόγοι, οι οποίοι ζητούσαν τη Ρωμαϊκή Αγορά για τις 11 Σεπτεμβρίου –παρ΄ ότι στην εκδήλωση θα έδιναν το «παρών» και δύο νομπελίστες.

Πηγή: Το Βήμα, 22/1/09