Ο προκλασικός ναός της Αφαίας στην Αίγινα αντιμετωπίζει σοβαρά αναστηλωτικά προβλήματα λόγω του ότι ο ναός είναι ετοιμόρροπος, κινδυνεύει από πυρκαγιές γιατί περιβάλλεται από πεύκα και «προσβάλλεται» από τις παρακείμενες κεραίες και τους αναμεταδότες. Το μουσείο που διαθέτει -αν και είναι υποδειγματικό ως προς την ανάπτυξη του θέματός του, που είναι η ιστορία του ιερού- στεγάζεται σ΄ ένα τελείως ακατάλληλο κτίριο και έχει έλλειψη φυλακτικού προσωπικού. Το σπουδαίο αυτό μνημείο συχνά μένει κλειστό. Αντί για λύσεις σ΄αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ένα από τα κορυφαία και πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της αρχαίας ναοδομίας, η Νομαρχία Πειραιώς υπέβαλε προμελέτη για διαμορφώσεις, πλακοστρώσεις, ευπρεπισμό και νυχτερινό φωτισμό του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 920.000 ευρώ. Η προμελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπό όρους- οι σημαντικότεροι αφορούν την ενίσχυση της πυρασφάλειας, την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση διακριτικών φωτιστικών σωμάτων εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου και την ανανέωση του συρματοπλέγματος που περιβάλλει το Ιερό της Αφαίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του εξωραϊσμού του μνημείου.
Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις περιλαμβάνουν αναδιαμόρφωση της εισόδου με την κατασκευή νέου φυλακίου, χώρου αναμονής των επισκεπτών, ενός πλατώματος ξενάγησης και θέασης και αλλαγή του δικτύου των διαδρόμων που ακολουθούν οι επισκέπτες με την εγκατάσταση πλακόστρωτων μονοπατιών. Εκτός αρχαιολογικού χώρου δημιουργείται νέα θέση για τη στάθμευση των λεωφορείων και νέος χώρος ελιγμών των αυτοκινήτων των επισκεπτών.
Ανάλογες προμελέτες για έργα προϋπολογισμού 161.000 ευρώ εγκρίθηκαν και για την ανάδειξη του ιερού του Ελλανίου Διός- παρότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αρχαιολογικού χώρου και εκκρεμούν θέματα απαλλοτριώσεων. Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο όμως απέρριψε την πρόταση για νυχτερινό φωτισμό του ιερού επειδή μπορεί να ενοχλεί τα άγρια πτηνά και ζώα, πετροπέρδικες λαγούς κ.ά., που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.

Πηγή: Τα Νέα, 22/1/09