O αρχαιοπώλης Αλί Αμπού Τάαμ, λιβανέζικης καταγωγής, έχει πέσει από τον Σεπτέμβριο στα νύχια των αστυνομικών Αρχών της Ιντερπόλ και της Βουλγαρίας ύστερα από καταδίκη του ερήμην στην Αίγυπτο. Τώρα, η σύλληψή του ανακοινώθηκε, καθώς ο Αμπού Τάαμ αναμένεται να εκδοθεί στη συγκεκριμένη χώρα.
Ο Αλί Αμπού Τάαμ, που έχει το κεντρικό του κατάστημα στη Γενεύη, είχε καταδικαστεί το 2004 από αιγυπτιακό δικαστήριο για τη λαθραία εξαγωγή 280 αρχαιοτήτων από τη χώρα. Οι τρόποι που χρησιμοποιούσε ήταν πολλοί: μερικά τα έβγαλε μέσα σε κιβώτια παιχνιδιών ή ηλεκτρονικών και άλλα σε συσκευασίες για γυάλινα μπουκάλια.
Οι υπολογισμοί των αρμοδίων, όπως του Ζάχι Χαουάς που είναι επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου, μιλούν για πάνω από 1.000 αντικείμενα που θα πρέπει να έχει διακινήσει κατά τα τελευταία χρόνια.
Όταν ο συνεργάτης του Ταρέκ αλ-Σεϊουίζι συνελήφθη το 2004, ομολόγησε και τη δική του συμμετοχή. Έτσι, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη καταδίκασε τον Αμπού Τάαμ σε 15ετή φυλάκιση και 50.000 αιγυπτιακές λίρες πρόστιμο (περίπου 9.000 δολάρια, ποσό αστείο μπροστά στην κολοσσιαία περιουσία του αρχαιοπώλη). Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες σύλληψής του και, τελικά, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στη Βουλγαρία με τη συνδρομή της Ιντερπόλ.
Ο Αμπού Τάαμ έχει και αδερφό αρχαιοπώλη και μαζί του διατηρεί το πρακτορείο «Φοίνιξ» στην Αμερική. Από αυτό το πρακτορείο πωλήθηκε στο Μουσείο του Κλίβελαντ το άγαλμα του «Απόλλωνα Σαυροκτόνου», το οποίο διεκδικεί η Ιταλία και είναι, πιθανώς, έργο του Πραξιτέλη ή του εργαστηρίου του.
Αν οι δικαστικές Αρχές της Ελβετίας και άλλων χωρών όπου ο Αμπού Τάαμ δραστηριοποιείται το επιτρέψουν, και οι αστυνομικές Αρχές το καταφέρουν, υπάρχει πιθανότητα να σπάσει ακόμη ένα κύκλωμα στον τομέα της αρχαιοκαπηλίας και να βρεθούν νέα τεκμήρια για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο. Και τότε η Ελλάδα θα έχει πολλή δουλειά να κάνει.
Στην ομιλία του προς τους Έλληνες αρχαιολόγους την περασμένη Παρασκευή ο Ιταλός εισαγγελέας Πάολο Τζόρτζο Φέρι, που ασχολείται εδώ και χρόνια με την αρχαιοκαπηλία, ήταν ξεκάθαρος: οι αρχαιοπώλες που ανακατεύονται σε αυτά τα κυκλώματα έχουν την αίσθηση πως είναι παντοδύναμοι και πως δεν πρόκειται να τους συλλάβει κανείς. Και έτσι έχουν όλα τα τεκμήρια της δραστηριότητάς τους «φόρα παρτίδα».
Στο αρχαιοπωλείο και στις αποθήκες του Μπεκίνα στη Γενεύη βρέθηκαν πλαστά τιμολόγια, άλλα τιμολόγια πώλησης από μια εικονική εταιρεία σε άλλη εικονική εταιρεία, ώστε να ξεπλένεται το αρχαίο και να ανεβαίνει η τιμή, λευκές σελίδες με διάσημες υπογραφές στις οποίες μπορούσε να γραφτεί οτιδήποτε κ.ά.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 19/1/09