Τα αρχαία χαράγματα επάνω στους λίθους μιλούν σαφώς για το ΠΑΝΑΘΕΝΑΪΣ ΣΤΑΔΙΟΝ. Μπορεί λοιπόν οι αρχαιολόγοι να έχουν εντοπίσει πράγματι κάτω από την Ακρόπολη το πρώτο στάδιο της αρχαίας Αθήνας; Οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς είναι γνωστό ότι πριν από την κατασκευή του μαρμάρινου σταδίου -στη θέση ακριβώς όπου βρίσκεται και σήμερα το ανακατασκευασμένο στα νεότερα χρόνια πλέον Παναθηναϊκό Στάδιο- λειτουργούσε στις πλαγιές της Ακρόπολης ένας χώρος άθλησης και τέλεσης αγώνων. Ήταν χωμάτινο εκείνο το πρώτο στάδιο της εποχής του Λυκούργου, με κάποιες θέσεις προεδρίας, αλλά χωρίς λαμπρότητα. Πού βρισκόταν όμως; Μια πιθανή απάντηση έρχεται από τις τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο της αποκατάστασης της Στοάς του Ευμένους. Γιατί στον βόρειο οπίσθιο τοίχο της, ο οποίος χρονολογείται πράγματι από την εποχή του Λυκούργου, στα τέλη δηλαδή του 4ου π.Χ. αιώνα, εντοπίστηκαν τα προαναφερθέντα χαράγματα.
Σε μήκος μεγαλύτερο των 165 μέτρων εκτείνεται αυτός ο τοίχος της Στοάς, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ δύο μνημείων: του αναλήμματος του Διονυσιακού Θεάτρου και της ανατολικής εισόδου του Ηρωδείου. Είναι θεμελιωμένος στο φυσικό έδαφος, ενώ το ανώτερο τμήμα του λειτουργεί ως αντιστήριξη των επιχώσεων που διαμορφώνουν τον αρχαίο περίπατο της Ακρόπολης, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο ψηλά στον Ιερό Βράχο. Την άποψη ότι το αρχαίο στάδιο της Αθήνας βρισκόταν στην περιοχή της Στοάς του Ευμένους διατύπωσε μάλιστα πρόσφατα ο αρχαιολόγος Πέτρος Καλλιγάς. Από την άλλη, κατά τη συζήτηση του θέματος της Στοάς την περασμένη Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφέρθηκε ότι άλλοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το πρώτο στάδιο βρισκόταν στην περιοχή της Πνύκας. Και οι δύο απόψεις μένει να αποδειχθούν.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα χαράγματα που αναφέρουν το Παναθηναϊκό Στάδιο έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να προκύπτει πως έπονται της κατασκευής του (οι λέξεις δηλαδή συνεχίζονται σε διαφορετικούς λίθους). Αυτός ο βόρειος τοίχος της Στοάς του Ευμένους, κατασκευασμένος από κροκαλοπαγείς λίθους, καθώς και η εμπλεκόμενη με αυτόν τοξοστοιχία από ακτίτη λίθο ήταν αρχικώς αυτόνομα. Και όπως φαίνεται, επάνω τους ήρθε τον 2ο αι. π.Χ. να «ακουμπήσει» η Στοά του Ευμένους, ένα μνημείο-αφιέρωμα του βασιλιά της Περγάμου Ευμένους Β΄ (197- 159 π.Χ.) στην Αθήνα.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 15/1/09