Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη των ανασκαφών, που πραγματοποιούσε το Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ, κάτω από τη διεύθυνση της καθηγήτριας, Γκίζελα Γουόλμπεργκ στη θέση Παμπούλα στην Επισκοπή.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, τα ευρήματα των φετινών ανασκαφών υποδεικνύουν ότι οι τοίχοι και τα δάπεδα που βρέθηκαν, χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του Χαλκού και ανήκουν στις οχυρώσεις που προστάτευαν τον οικισμό στη δυτική πλευρά του Ποταμού Κούρρη, από τις αρχές της ίδρυσης του οικισμού.
Οι έρευνες στην περιοχή, από τις οποίες ήρθαν στο φως το 2005 μια μεγάλη λαξευτή δεξαμενή, ένα πηγάδι και θεμέλιο κτίσματος με αψίδα, συνεχίστηκαν το 2006 και 2007 με τη μελέτη της κεραμικής, η οποία χρονολογείται κυρίως στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.
Τρεις νέες τομές, που έγιναν μεταξύ της δεξαμενής και του θεμελίου, αποκάλυψαν στρώμα από ακατέργαστες πέτρες πάνω από τον τοίχο, ο οποίος συνεχιζόταν μέχρι τη δεξαμενή.
Η φετινή έρευνα επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση του τοίχου, ότι το αψιδωτό κτίσμα είχε ορθογώνια κάτοψη, που καταστράφηκε τουλάχιστον μια φορά και ότι τα ευρήματα μαρτυρούν οικιστική και εργαστηριακή χρήση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι λεκάνες χρησίμευαν για την αποθήκευση νερού για εργαστηριακούς, αγροτικούς και άλλους σκοπούς.
Η επόμενη ανασκαφική περίοδος θα συνεχιστεί στην περιοχή και θα ρίξει φως στον αγροτικό αυτό οικισμό της ρωμαϊκής περιόδου.

Α.Μ.

Πηγή: Αλήθεια, 3/1/09