Oι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να μετατρέπουν τα σπίτια τους σε ταβέρνες και σε οίκους ανοχής, διοργανώνοντας νύχτες με φαγητό, διακέδαση, αλλά και ερωτικές απολαύσεις!
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν σύγχρονοι μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο ετήσιο συνέδριο του Archaeological Institute of America, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (8-11 Ιανουαρίου 2009).
Στην κλασική αρχαιότητα υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για συμπόσια, ωστόσο τα αρχαιολογικά τεκμήρια που έχουν φτάσει στα χέρια μας είναι ανύπαρκτα.
Η Clare Kelly Blazeby από το Πανεπιστήμιο του Leeds της Μ. Βρετανίας υποστηρίζει ότι ο λόγος, που δεν υπάρχουν απτά δείγματα της νυχτερινής ζωής και των συμποσίων των αρχαίων Ελλήνων είναι ότι μετέτρεπαν τα ίδια τα σπίτια τους σε κέντρα διασκέδασης. Μελετώντας ευρήματα από σπίτια της περιόδου 475- 323 π.Χ., η ερευνήτρια διαπίστωσε ότι το γεγονός ότι τα πάρα πολλά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για να πίνουν κρασσί, δεν προορίζονταν μόνο για τις ανάγκες της φιλοξενίας. Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, τα εκατοντάδες αγγεία, που συγκαταλέγονταν στην οικοσκευή ενδέχεται να ανατρέψουν τη μέχρι τώρα αντίληψη για τη χρήση τους: η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών πουλούσαν κρασί.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκε και η δρ Allison Glazebrook από το Πανεπιστήμιο του Brock στο Οντάριο του Καναδά, η οποία υποστηρίζει ότι πολλά από τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα λειτουργούσαν και ως οίκοι ανοχής.
Οι νέες αυτές θεωρίες ενδέχεται να προσθέσουν νέα στοιχεία για τη λειτουργία του αρχαιοελληνικού σπιτιού, αλλά και την ίδια την οικονομία και το εμπόριο στην αρχαία Ελλάδα.

Α.Μ.

Πηγή: New Scientist, 7/1/09