Τα απομεινάρια μούμιας, η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στη βασίλισσα Σεσεσέτ, μητέρα του φαραώ Τέτι που έζησε στην Αίγυπτο τον 24ο αιώνα π.Χ., ανακάλυψαν αιγύπτιοι αρχαιολόγοι. Ύστερα από πέντε ώρες προσπαθειών για το άνοιγμα της σαρκοφάγου που βρέθηκε πέρυσι σε πυραμίδα στο Βόρειο Κάιρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κρανίο, πόδια, λεκάνη και άλλα τμήματα του σώματος τυλιγμένα σε σεντόνι. Επίσης βρέθηκαν ένα αρχαίο κεραμικό καθώς και φύλλα χρυσού τα οποία ήταν τοποθετημένα στα δάχτυλα της μούμιας.
Ο τάφος βρέθηκε συλημένος. «Μολονότι δεν εντοπίστηκε το όνομα της βασίλισσας που είναι θαμμένη στην πυραμίδα, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη Σεσεσέτ, τη μητέρα του βασιλιά Τέτι, του πρώτου φαραώ της Έκτης Δυναστείας» δήλωσε ο επικεφαλής των αρχαιολόγων Ζαχί Χαουάς. Ο Τέτι βασίλευσε στην Αίγυπτο για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών, γύρω στο 2300 π.Χ., και είναι θαμμένος στην ίδια περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί πολλές βασιλικές μούμιες, οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από το Νέο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε 500 χρόνια μετά την εποχή του Τέτι.

Πηγή: Το Βήμα, 9/1/09