Έντεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη τμήματος του Δημόσιου Σήματος (1997), στην οδό Σαλαμίνος 35, στον Κεραμεικό, του δημόσιου, δηλαδή, νεκροταφείου της πόλης των Αθηνών, στο οποίο θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να στερεώσει τα ταφικά μνημεία (440-430 π.Χ.), να τα στεγάσει, να τα φωτίσει και να αναδείξει τον χώρο, ενοποιώντας τον με τέσσερα απαλλοτριωθέντα όμορα ακίνητα.
Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού ίχνη του Δημοσίου Σήματος που ξεκινούσε από το Δίπυλο και κατέληγε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήταν ένας δρόμος (ταυτίζεται με τη σημερινή οδό Πλαταιών), εκατέρωθεν του οποίου υπήρχαν λαμπρά ταφικά μνημεία πεσόντων ανδρών στον πόλεμο (πολυάνδρια) ή επιφανών προσωπικοτήτων.
Τα πολυάνδρια της οδού Σαλαμίνος (10 μ. από τον αρχαίο δρόμο), στα οποία βρέθηκαν οστά νέων ανδρών αλλά και κεραμεική εξαιρετικής ποιότητας, αγγεία περίτεχνα ζωγραφισμένα με σκηνές μάχης ή αποχαιρετισμού, χρειάζονται τώρα, μετά τη φθορά που έχουν υποστεί από τα όμβρια ύδατα, δύο χαμηλά εφαπτόμενα μεταξύ τους μεταλλικά στέγαστρα, (6 x 12 μ. και 2 x 18 μ.) για να προστατευθούν. Επίσης θα φυτευτούν αναρριχώμενα φυτά στις πλαϊνές πολυκατοικίες, θα τοποθετηθεί υψηλή περίφραξη στην πρόσοψη του οικοπέδου (επί της οδού Σαλαμίνος), ενημερωτική πινακίδα και θα ενταχθούν στον αρχαιολογικό χώρο (συνολικής έκτασης 1370 τ.μ.) τα όμορα ακίνητα (2 σπίτια ετοιμόρροπα και δύο μικρά οικόπεδα που έχουν από το 2000 κηρυχθεί απαλλοτριωτέα), επί της οδού Λεωνίδου και Πλαταιών 28.
Όλο αυτό το νοικοκύρεμα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, όπως είπε η ανασκαφέας του, Χάρις Στούπα στο ΚΑΣ, εντός ενός μηνός

Α.Μ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 2/1/09