«Επαναπατρίζονται» στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 220 πολύτιμα χάλκινα αντικείμενα από τους θησαυρούς της γεωμετρικής και αρχαϊκής Ακρόπολης, έξι νομισματικοί θησαυροί διαφόρων εποχών και σαράντα τρεις επιγραφές που φιλοξενούνταν σε τρία διαφορετικά μουσεία της Αθήνας.
Στο παρά πέντε της οριστικοποίησης του εκθεσιακού προγράμματος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της επιστροφής, για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, εκατοντάδων αρχαιοτήτων που προέρχονται από τις ανασκαφές της Ακρόπολης και είχαν διαμοιραστεί ελλείψει χώρου σε μουσεία της Αθήνας.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται τα περισσότερα και πιο σημαντικά χάλκινα, αναθήματα από αναθηματικούς τρίποδες, λέβητες, ειδώλια με τη μορφή της Αθηνάς, γρυπών, σφιγγών κ.ά., η μοναδική σωζόμενη κεφαλή χάλκινου αγάλματος πολεμιστή της εποχής της Μάχης του Μαραθώνα και το χάλκινο ακρωτήριο έλασμα με τη μορφή Γοργούς, μοναδικό δείγμα από την κορυφή του χαμένου γεωμετρικού ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη.
Από το Επιγραφικό Μουσείο θα επιστραφούν επιγραφές που αφορούν τις δαπάνες για την ανέγερση των μνημείων της Ακρόπολης και τις δαπάνες για την κατασκευή των περίφημων γλυπτών όπως το μεροκάματο ενός λιθοξόου ή το κόστος για τη σμίλευση μιας ανάγλυφης μορφής κ.ο.κ. Από το Νομισματικό Μουσείο, τέλος, θα επιστραφούν έξι νομισματικοί θησαυροί διαφόρων εποχών.
Ο έφορος Ακρόπολης Αλέξανδρος Μάντης δεν υποχώρησε στις πιέσεις των συναδέλφων διευθυντών μουσείων, που θα ήθελαν να κρατήσουν για τις συλλογές των οικείων μουσείων τα σπουδαιότερα ευρήματα της Ακρόπολης και ζήτησε αυτά που χρειάζονται για να προσφέρει στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης μια ολοκληρωμένη εικόνα, όχι μόνο της επίσημης τέχνης του μαρμάρου αλλά και της ιστορίας και της αρχαίας κοινωνίας που εκφράζονται μέσα από τις επιγραφές, τα μικρά και μεγάλα αφιερώματα, τους θησαυρούς.

Πηγή: Τα Νέα, 30/12/08