Ένας νέος νεολιθικός οικισμός εντοπίστηκε στην περιοχή του Αλμυρού, όπως επισημάνθηκε στο 2° Συνέδριο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και συνδιοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κώστας Βουζαξάκης ανέφερε πως για τη νεολιθική εποχή στη Μαγνησία έχουν εντοπιστεί αρκετοί οικισμοί, περίπου 60-65. Οι καινούριες θέσεις είναι προς την περιοχή του Αλμυρού. Η έρευνα εδώ και δύο χρόνια περιορίστηκε στο κομμάτι του Αλμυρού και επιβεβαίωσε την ύπαρξη των νεολιθικών οικισμών. Προέκυψε ωστόσο και ένας καινούριος οικισμός, που έδωσε πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ανθρώπων τότε – γεωργία και κτηνοτροφία.
Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Μαγούλα Ζερελίων του Αλμυρού με τη χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων, αφού αυτή η ανασκαφή είχε γίνει πριν 100 χρόνια με άλλες μεθόδους. Τα νέα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά από τα παλιά, δηλαδή έχουν βρεθεί κτίσματα της εποχής του Χαλκού, μεταξύ τρίτης και τέταρτης χιλιετηρίδας, που ήταν άγνωστα, όπως και άλλα ευρήματα.

A.M.

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλία , Φ. Σπανός (5/12/08)