Την προειλημμένη απόφαση της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην περιοχή που βρίσκεται εντός του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα-Παλατίτσια) κλήθηκε χθες το βράδυ να εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ένα 24ωρο πριν, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «ψευτοδίλημμα», αποκαλύπτοντας παράλληλα την άτυπη απόφαση του ΚΑΣ, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον χώρο στις 17 Νοεμβρίου του 2008.
Με ψήφους 13 υπέρ έναντι ενός κατά το ΚΑΣ ενέκρινε τελικώς την εγκατάσταση του εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας πλησίον των Αιγών. Τέθηκαν ωστόσο κάποιοι όροι «κάλυψης» των τεράστιων εγκαταστάσεων όπως: τα κτίρια να μην υπερβαίνουν σε ύψος τα 12 μέτρα και οι καμινάδες τα 17 (!), η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου, να γίνουν μεγάλης έκτασης δενδροφυτεύσεις και να φυτευτεί χλόη και στις στέγες των κτιρίων.
Εις μάτην ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διά του προέδρου του Δημήτρη Αθανασούλη και της αντιπροέδρου του Αγγελικής Κοτταρίδη, όπως επίσης ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του τομέα Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι οικολογικών συλλόγων της περιοχής, προσπάθησαν να αναδείξουν το ασυμβίβαστο της παρουσίας ΧΥΤΥ πλησίον ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων της Ελλάδος. Δεν έλειψαν εξάλλου οι καταγγελίες για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν οι τοπικές κοινωνίες σε περίπτωση χωροθέτησης των εγκαταστάσεων πλησίον οικισμών. Σημειώνεται ότι το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, το οποίο περιλαμβάνει τη λειτουργία μονάδας ανακύκλωσης, θα έχει έκταση 6.000 τ.μ. και τοποθετείται στη βορειοδυτική πλευρά των Πιερίων σε περίοπτο σημείο και σε απόσταση μόνο 300 μέτρων από τον Αλιάκμονα. Η θέση δεν εντάσσεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, απέχει όμως ενάμισι χιλιόμετρο από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Αιγών. Ο χώρος επίσης έχει συμπεριληφθεί από το 1996 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCΟ.
Πηγή: Το Βήμα, 3/12/2008 (Μαρία Θερμού)