Αρχαία ή σκουπίδια; Μείζον ζήτημα έχει προκαλέσει η προσπάθεια χωροθέτησης ΧΥΤΑ πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, όπου βρίσκεται εκτός των άλλων ο τάφος του Φιλίππου Β΄, που έφερε στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος. Και αυτό γιατί, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφραστεί τόσο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όσο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας επιμένει στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής όλων των απορριμμάτων του νομού σε θέση η οποία: βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε χώρο που έχει κηρυχθεί περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, πολύ κοντά σε περιοχή προστατευόμενη ως Νatura, σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από τη λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση (!) της Θεσσαλονίκης και σε απόσταση 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και μόλις 4 χλμ. από το Μουσείο των Αιγών. Αρνητική απόφαση για τη χωροθέτηση είχε ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) πριν από έναν χρόνο, ωστόσο αυτό δεν ανέτρεψε τα σχέδια, δηλαδή να στραφούν οι ενδιαφερόμενοι προς μια άλλη από τις 12 συνολικά θέσεις που έχουν επιλεγεί για τον ΧΥΤΑ (η Βεργίνα είναι η 12η). Τουναντίον προσέφυγαν στον νυν υπουργό, Μιχάλη Λιάπη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πέλλα, επιτυγχάνοντας την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ από τον ίδιο.
Την κατάσταση πάντως χρειάστηκε να εκτιμήσει εκ του σύνεγγυς χθες το ΚΑΣ, το οποίο εν ολομελεία πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή -ακόμη και τις χωματερές επισκέφθηκε- και ακολούθως μαραθώνια συνεδρίαση, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των τοπικών φορέων, εκ διαμέτρου αντίθετες φυσικά. Απόφαση δεν ελήφθη -αυτό αναμένεται να γίνει στην Αθήνα- ωστόσο οι πληροφορίες μιλούν για μεγάλες πιέσεις που έχουν ασκηθεί υπέρ του ΧΥΤΑ στη Βεργίνα!
Ας σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη θέση, πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν εμφανή κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών. Επιπλέον βρίσκεται πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από την αρχαιότητα ως και τις αρχές του 20ού αιώνα στο μοναδικό στην περιοχή πέρασμα του Αλιάκμονα, ενώ στην αντίπερα όχθη υπάρχουν εκτεταμένοι αρχαίοι οικισμοί και νεκροταφεία. Σε μικρή απόσταση εξάλλου από την προτεινόμενη θέση έχουν εντοπιστεί και βυζαντινές αρχαιότητες, συγκεκριμένα συγκρότημα παλαιοχριστιανικής βασιλικής με βαπτιστήριο.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς είναι δυνατόν το ΥΠΠΟ, το οποίο έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για την ανάδειξη και την προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μια συνύπαρξη με τον ΧΥΤΑ. Και μόνον η εικόνα μεγάλου αριθμού απορριμματοφόρων, τα οποία θα κινούνται στον ίδιο δρόμο με τα τουριστικά λεωφορεία (ας συνυπολογιστεί και η έκλυση οσμών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι), μπορεί να υπονομεύσει την πολιτιστική ανάπτυξη της Βεργίνας, που έχει συμπεριληφθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCΟ, και την ιστορική σημασία του τόπου.
Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού (18/11/08)