Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, τον αρχαίο ελληνικό ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, επιθυμούν να ανακατασκευάσουν (!) οι Τούρκοι. Έργο που υπολογίζουν ότι θα κοστίσει 150 εκατ. δολάρια (117,67 εκατ. ευρώ) αλλά όταν ολοκληρωθεί -ακόμη και αγάλματα φιλοδοξούν να έχει μέσα- θα θαμπώσει εκ νέου την ανθρωπότητα. Η όλη κατάσταση θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο, αν σε αυτή δεν είχαν αναμειχθεί αυστριακοί αρχαιολόγοι και ελβετοί αρχιτέκτονες και αν δεν είχε ιδρυθεί ένα ίδρυμα για τον σκοπό αυτόν. Γιατί το «Ιδρυμα Πολιτισμού, Τεχνών και Παιδείας Σελτσούκ Αρτεμις», το οποίο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, έχει καλά σχεδιασμένη την επιχείρηση. Ακόμη και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να εξασφαλίσει προτείνοντας τη δημιουργία επιτροπής επιλογής των γλυπτών τα οποία θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για να κοσμήσουν τον ναό, αποτελούμενη από εκπροσώπους των 196 χωρών-μελών του ΟΗΕ.
Η είδηση έγινε γνωστή από ένα δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, όπου με υπερηφάνεια το ίδρυμα αναφέρει ότι έπειτα από δεκαετίες βανδαλισμού, θρησκευτικών συγκρούσεων και της καταστροφής του ναού, τελικά αυτός θα ανασυσταθεί! Ουδείς εκ του ιδρύματος βεβαίως ασχολήθηκε με την ουσία του πράγματος, ότι δηλαδή τα αρχαία μνημεία δεν ξαναφτιάχνονται από την αρχή, ει μη μόνον αναστηλώνονται και μάλιστα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, καθορισμένες από διεθνείς συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ. Διαφορετικά αυτού τους είδους οι «ανακατασκευές» καταστρέφουν το μνημείο και την κληρονομιά που φέρνει μαζί του αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του. Ένας ναός-μαϊμού στη θέση ενός αρχαίου ελληνικού, μια Ντίσνεϊλαντ για τους τουρίστες, οι οποίοι όπως είναι γνωστό συρρέουν κατά χιλιάδες στην Έφεσο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταγράφονται, ο δρ Ατιλάι Ιλέρι, ιδρυτής του φορέα αυτού, συναντήθηκε με τον δρα Αντόν Μπάμερ του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πριν από περίπου δέκα χρόνια ανασκαφές στην περιοχή και αποφάσισαν ότι μπορούν να προχωρήσουν το σχέδιο. Εν τω μεταξύ ειδικοί τεχνικοί με τη συνεργασία ελβετών αρχιτεκτόνων αναζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος και όπως φαίνεται τον βρήκαν. Το σχέδιο για την ανοικοδόμηση του ναού είναι έτοιμο! Έχουν υπολογίσει μάλιστα και ότι θα απαιτηθούν 25.000 κυβικά μέτρα μαρμάρου για την ανακατασκευή. «Οταν ολοκληρωθεί ο ναός δεν θα είναι ένα αντίγραφο ή μια απομίμηση του αρχικού αλλά το ίδιο το Αρτεμίσιο» δηλώνει με περισσή έπαρση ο εμπνευστής του σχεδίου δρ Ιλάρι. Συμπληρώνει μάλιστα ότι όλοι οι ναοί της αρχαιότητας θα είναι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα. «Θα είναι η τρίτη ανακατασκευή του ναού» λέει ο δρ Ιλάρι, αλλά το γεγονός ότι οι άλλες δύο έγιναν στην αρχαιότητα δεν φαίνεται να μετράει.
Στο σχέδιο, τέλος, περιλαμβάνεται ειδική διαδικασία ανάδειξης των καλύτερων γλυπτών που θα κοσμήσουν τον ναό, τα οποία θα πρέπει να εμπνέονται από τις δύο ρήσεις του Ηράκλειτου «Πατήρ πάντων πόλεμος» και «Τα πάντα ρει και ουδέν μένει»!…Βεβαίως το όλο σχέδιο ανήκει σε ένα ίδρυμα καθώς κρατική υποστήριξη δεν ανακοινώνεται. Σε κάθε περίπτωση όμως μια τέτοια επέμβαση θα συνιστούσε πρόκληση εναντίον της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην οποία βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού (12/11/08)