Δεν θα γίνει τελικά το περιβόητο στέγαστρο στην έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στη Εύα Κυνουρίας. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε τη μελέτη του έργου. Με ψήφους 7 υπέρ και 9 κατά. Λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση, ο ανασκαφέας Θ. Σπυρόπουλος απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, εξώδικο στο ΚΑΣ επειδή δεν εκλήθη να εκφράσει την επιστημονική του άποψη για τη μελέτη.
Το στέγαστρο χαρακτηρίστηκε «αλαζονικό» και «εργοστάσιο». Κι όμως είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο το 2005. Τότε είχε ζητηθεί να γίνουν και πλαγιοκαλύψεις για περισσότερη προστασία του μνημείου. Η τελική λύση όμως δεν έγινε αποδεκτή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο θέμα, καθώς το έργο είχε ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είχε βρεθεί και ο ανάδοχος, ο όποιος ήταν έτοιμος να εγκαταστήσει το εργοτάξιο. Περισσότερο όμως επείγει η προστασία του ίδιου του μνημείου.
Με δεδομένη την παλαιότερη δήλωση του υπ. Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη ότι θα αναπέμπει στο ΚΑΣ ένα θέμα που έχει ισχυρή μειοψηφία, ίσως να υπάρξει συνέχεια. Τα ερείπια της έπαυλης του Ηρώδη βρίσκονται κοντά στο χωριό Κάτω Δολιανά και έχουν έκταση 20.000 τ.μ. Οι ανασκαφείς Θεόδωρος και Γεώργιος Σπυρόπουλος αποκάλυψαν εκεί πληθώρα γλυπτών και ψηφιδωτών.

Α.Μ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Π. Παναγιωτάκος (12/11/08)