Το Φεβρουάριο ολοκληρώνεται το εκθεσιακό πρόγραμμα των μόνιμων συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εγκαινιάζοντας στον πρώτο όροφο, πέντε αίθουσες που έμεναν κλειστές εδώ και δέκα χρόνια. Εκεί, που άλλοτε έδρευε το Νομισματικό Μουσείο (πριν μετακομίσει στην Πανεπιστημίου), εργάτες και επιστήμονες ετοιμάζουν τις καινούργιες μόνιμες εκθεσιακές ενότητες με υλικό που βγαίνει πρώτη φορά από τις ξέχειλες αποθήκες. Πήλινα ειδώλια, χρυσά και αργυρά κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα, κυπριακές αρχαιότητες και η περίφημη συλλογή Βλαστού Σερπιέρη, που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, θα βγουν μόνιμα στο φως.
Με τα εγκαίνια των πέντε αιθουσών, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επανέκθεσης που ξεκίνησε το 2002. Το κοινό θα δει εξαιρετικά αντικείμενα. Ανάμεσά τους και οι εντυπωσιακές τερακότες και εκπληκτικά δείγματα κοροπλαστικής από εργαστήρια της Αττικής, της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου και των νησιών. Δεν είναι όμως μόνο οι Έρωτες και οι Νίκες από τη Μύρινα της Μικράς Ασίας που αξίζουν την προσοχή μας. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα γυάλινα που θα δούμε. Ύστερα είναι και η συλλογή Βλαστού που δωρήθηκε γύρω στο 1980 από τους κληρονόμους του, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά λόγω έλλειψης χώρου δεν την είδαμε ως σήμερα. Περιλαμβάνει γύρω στα 800 αντικείμενα κυρίως των ελληνιστικών χρόνων, όπως λευκές ληκύθους, ένα σπάνιο ψυκτήρα (τον χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να παγώνουν το κρασί τους), αλλά και θαυμάσιους τπέντε αφικούς πίνακες του ζωγράφου Λυδού.
Τέλος, είναι και η συλλογή των Κυπριακών. Με αντικείμενα από την πρώιμη Χαλκοκρατία έως και τα ρωμαϊκά χρόνια και λεπτομέρειες για την τέχνη, το εμπόριο και τη θρησκεία, αλλά και πληροφορίες για τους δεσμούς του κυπριακού πολιτισμού με τον ελληνικό. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του ιδρύματος Λεβέντη και την επιμελείται ο Βάσος Καραγεώργης.

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά (11/11/08)