Φωτογραφικές μαρτυρίες από την Ελλάδα που προσπαθεί να αναδυθεί από τα ερείπια, τη φτώχεια και την ανέχεια, ξεδιπλώνεται μέσα από μια συλλογή φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τον 19ο αιώνα και έως τα μισά του 20ού από επαγγελματίες και ανώνυμους φωτογράφους.
Οι φωτογραφίες θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας με την έκδοση ενός ξεχωριστού λευκώματος, «Βλέμματα από την Ελλάδα, από τον 19ο στον 20ό αιώνα και από το Άλφα έως το Ωμέγα», από το «Μεταίχμιο».
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά. Συναντούμε συναρπαστικά καρέ ονομαστών φωτογράφων και περιηγητών, ανάμεσά τους του Μπουασονά να απαθανατίζει ένα εντυπωσιακό δέντρο-καμπαναριό στην Ανδρίτσαινα, του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιό να «αιχμαλωτίζει» έναν ερημίτη στην Ιθώμη, του Jean Hatzfeld να κάνει κλικ στους ανθρώπους που γιορτάζουν, το 1905 όπως και σήμερα, την Καθαρή Δευτέρα στον λόφο της Πνύκας. Ακόμη, της δικής μας Βούλας Παπαϊωάννου να εστιάζεται στη θλιβερή στιγμή της διανομής του συσσιτίου στην κατοχή, ή του Δημήτρη Κωνσταντίνου να κρατά στην αιωνιότητα μια σκηνή με τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανσουά Λενορμάντ και τους εργάτες του στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Όμως και οι ματιές των ανώνυμων φωτογράφων δεν είναι κατώτερης αξίας όταν απαθανατίζουν τον αρκουδιάρη με το ντέφι ή τους περιηγητές να ποζάρουν στα πόδια των Καρυάτιδων κ.λπ.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στη συλλογή του Χάρη Γιακουμή, ιστορικού τέχνης και ερευνητή της πρώιμης φωτογραφίας, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος.

Πηγή: Έθνος, Δ. Ρουμπούλα (10/11/08)