Οι ελβετικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 4.400 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας.
Πρόκειται για κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και την περίοδο των Ετρούσκων. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο Ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν τρία φορτηγά για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων πίσω στην Ιταλία.
Στα αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από τάφους, που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ., περιλαμβάνονται κρατήρες, που χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη κρασιού με νερό και μια γυναικεία μάσκα με υδατογραφία του 3ου αιώνα π.Χ.
Όλα τα αντικείμενα είναι άριστα συντηρημένα ωστόσο εξαιτίας της κλοπής και κατά συνέπεια της αποκοπής τους από το περιβάλλον τους, είναι χαμένες οι περισσότερες πληροφορίες που τα συνοδεύουν.
Η Ελβετία αποτελούσε πρόσφορο έδαφος για τους αρχαιοκάπηλους και η μαύρη αγορά αρχαιοτήτων ανθούσε μέχρι το 2005, χρονιά που αυστηροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο και η κατάσταση άλλαξε. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Guido Lassau, αρχαιολόγου που ασχολήθηκε με την υπόθεση, το πεδίο δράσης των αρχαιοκάπηλων μεταφέρθηκε στη Γερμανία.

Α.Μ.

Πηγή: Associated Press, F. Jordans (6/11/08)