Τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων (κτίριο υστερορωμαϊκών χρόνων, αρχαίο πηγάδι και κτίσματα Εποχής του Χαλκού) πρότεινε ο έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας συνηγορώντας υπέρ του αιτήματος εταιρείας για ανέγερση τριώροφου ξενοδοχείου (5.000 τ.μ.) πέντε αστέρων, σε έκταση 43 στρεμμάτων, με μπανγκαλόουζ και όλες τις εγκαταστάσεις πολυτελούς τουριστικής μονάδας.
Βεβαίως ο έμπειρος αρχαιολόγος γνωρίζει πολύ καλά ότι αρχαιότητες που δεν προστατεύονται στοιχειωδώς δεν έχουν καμία ελπίδα να διατηρηθούν. Γι΄ αυτό πρότεινε τη συνύπαρξή τους με το ξενοδοχείο. Ωστόσο, η έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Λ. Αχειλαρά, κατά τη συζήτηση του θέματος προχθές στο ΚΑΣ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. Δεν είναι ενθαρρυντικό το παράδειγμα της Μύρινας Λέσβου, όπου αρχαιότητες βρίσκονται εντός ξενοδοχειακής μονάδας και οι αρχαιολόγοι πρέπει να πάρουν την άδεια του ξενοδόχου για να τις δείξουν στον κόσμο.
Το πρόβλημα στην περίπτωση της Θάσου είναι ότι δεν έχει ερευνηθεί πλήρως η επίμαχη έκταση, ούτε υπήρξε η γνώμη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. «Ποιος μας λέει ότι ο μισός προϊστορικός οικισμός δεν έχει βυθιστεί στη θάλασσα;», έθεσε το εύλογο ερώτημα ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης. Μαζί με τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Βιβή Βασιλοπούλου ήταν οι μόνοι που μειοψήφησαν στην απόφαση της «κατ΄αρχήν» χωροθέτησης του έργου.
Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που καλοβλέπουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Οικοπεδοποίηση μιας παρθένας σήμερα περιοχής στην Κέα, τη γνωστή μας ως Τζια, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας, όπου τα τελευταία χρόνια αναστηλώνεται με 2.347.762 ευρώ (Γ΄ΚΠΣ) ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, και σε απόσταση 30 μ. από την αδόμητη ζώνη Α, συγκεκριμένα στη θέση «Καλησκιά», ζητείται από μια εταιρεία άδεια οικοδόμησης 28 οικοπέδων. Το σχέδιο προβλέπει διώροφες κατοικίες-με ή χωρίς πισίνες δεν διευκρινίστηκε.
Η χορήγηση της άδειας προς το παρόν σταμάτησε. Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ τα μέλη του, εμπρός στον κίνδυνο να γίνει σε λίγο και η Τζια σαν τη Μύκονο και με τη βούλα ενός αρχαιολογικού συμβουλίου, ψήφισαν αρνητικά θέτοντας όρους για την εξέταση του σχεδίου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά (6/11/08)