Την κορυφαία Γαλλίδα ακαδημαϊκό και διακεκριμένη ελληνίστρια Jacqueline de Romilly τίμησε το ελληνικό Κοινοβούλιο για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και την εξέχουσα προσωπικότητά της απονέμοντάς της το πρώτο θεσμοθετημένο βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
«Για μας είστε μια Ελληνίδα στην ψυχή και το πνεύμα», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας απευθυνόμενος στην τιμώμενη.
Η 95χρονη ιστορικός, φανερά συγκινημένη, μιλώντας ειδικά για τον Αριστοτέλη, αναφέρθηκε και στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, λέγοντας πως η Μακεδονία στην αρχαιότητα ήταν το μέρος που πραγματικά συμμετείχε στα ελληνικά πράγματα και στην ελληνική ζωή.
Το βραβείο αυτό, που απονέμεται για πρώτη φορά, θεσμοθετήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 16 Ιανουαρίου 2008 και απονέμεται κάθε έτος σε μία εξέχουσα διεθνή προσωπικότητα με προσφορά στον Ελληνισμό και τις διαχρονικές αξίες του. Πρόκειται για αντίγραφο από ανάγλυφο του τιμητικού ψηφίσματος για τον Ασκληπιόδωρο, με προσωποποιημένους το Δήμο και τη Βουλή να τον στεφανώνουν ενώπιον της θεάς Αθηνάς.

Α.Μ.