Η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας και η Αρχαιοθήκη στο Δίον της Πιερίας εγκαινιάστηκαν εχθές παρουσία του υπουργού Πολιτισμού.
Ο M. Λιάπης επισκέφθηκε και τους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας, όπου με δηλώσεις του όρισε το χρονικό ορίζοντα περαίωσης του έργου, τοποθετώντας τα εγκαίνια στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και διατύπωσε την πρόθεση του υπουργείου να αναδείξει και να συντηρήσει πολλά ακόμη μνημεία της ευρύτερης περιοχής, με την ένταξή τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ήδη οι κτιριακές εργασίες για το μουσείο έχουν ολοκληρωθεί, η μουσειολογική έκθεση είναι έτοιμη και από τις αρχές του χρόνου, θα μεταφέρονται πλέον και τα εκθέματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ. Πολιτισμού.
Ριζική είναι και η ανανέωση του Μουσείου του Δίου. Το έργο ήρθε σε πέρας μέσω της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η σύγχρονη προσέγγιση της διαχείρισης του αρχαιολογικού ευρήματος, οδήγησε την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δημιουργία ενός νέου είδους κτηρίου στο οποίο παρουσιάζονται νέα ευρήματα.
Το νέο αυτό κτήριο που ονομάστηκε Αρχαιοθήκη περιέχει ευρήματα των τελευταίων χρόνων ανασκαφής οργανωμένα σε ομάδες. Για παράδειγμα νομίσματα, δακτυλιδόλιθοι, γυάλινα αγγεία, χάλκινα σκεύη, αντικείμενα και διακοσμητικά πλακίδια από κόκκαλο, θραύσματα γλυπτών κ.ά.
Εντελώς ξεχωριστό εύρημα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά είναι το χάλκινο έλασμα από επένδυση μακεδονικής ασπίδας με τον ήλιο και τους πλανήτες καθώς και την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Πρόκειται για ασπίδα του Δημητρίου του Πολιορκητή, Βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας. Κορυφαίο εύρημα που θα συντηρηθεί και θα εκτεθεί στην Αρχαιοθήκη είναι το ψηφιδωτό με την παράσταση του θριάμβου του Διονύσου εκτάσεως 100 τ.μ. περίπου.
Πηγή: in.gr (3/11/08)