Iστορίες αμπέλου και οίνου βγαλμένες από τα βάθη των αιώνων διηγούνται οι εικόνες και ο ήχος, εργαλεία, μπουκάλια και εκατοντάδες ανοιχτήρια στο πρώτο επιστημονικό μουσείο Οίνου στην Ελλάδα στην Επανομή της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτές του μουσείου είναι ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου.
Πάνω από 2.500 αντικείμενα απ’ όλο τον κόσμο συγκέντρωνε από τη δεκαετία του 1970 ο επώνυμος οινοπαραγωγός μ’ ένα στόχο: την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς. Αμφορείς (11 συνολικά), γυάλινα μπουκάλια, εργαλεία, αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τον 19ο αιώνα και πάνω από 1.500 ανοιχτήρια βρήκαν ειδική θέση στις προθήκες. Από εκεί αφηγούνται την ιστορία του κρασιού και τη σημασία του για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες διαχρονικά, την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή, τον ανθρώπινο μόχθο, τις συνήθειες και τις τελετές που τα συνοδεύουν.
Πυρήνας της μουσειολογικής πρότασης -την έρευνα, την τεκμηρίωση, το σκεπτικό και την εκθεσιακή παρουσίαση επιμελήθηκε η μουσειολογική ομάδα των καθηγητών του ΑΠΘ Ματούλας Σκαλτσά και Π. Τζώνου- είναι τα ανοιχτήρια, που συγκροτούν μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο. Πάνω από 1.500, χρυσά, ασημένια, του 18ου αι., ροκοκό, art deco, ντιζάιν, ανοιχτήρια σταθμοί στην ιστορία της τεχνολογίας, ορόσημα υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού, παρακολουθούν διαχρονικά τους δρόμους του κρασιού και τα σκεύη μεταφοράς του.

Πηγή: Καθημερινή (1/11/08)