Ένας στους 17 άνδρες που κατάγονται από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο πιθανότατα να είναι απευθείας απόγονος των αρχαίων Φοινίκων. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο «Journal of Ηuman Genetics».
Οι Φοίνικες ή Σιδώνιοι, γνωστοί και ως «οι πρώτοι παγκόσμιοι καπιταλιστές», ήταν φυλή ικανότατων ναυτικών και εμπόρων η οποία προερχόμενη από τον σημερινό Λίβανο επεκτάθηκε γύρω από τη Μεσόγειο και δημιούργησε αποικίες ως την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, όπου βρισκόταν και η κυριότερη πόλη τους, η Καρχηδόνα. Η φυλή των Φοινίκων ασκούσε τον έλεγχο του εμπορίου στη λεκάνη της Μεσογείου επί σχεδόν 1.000 χρόνια προτού κατακτηθεί από τους Ρωμαίους.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιήθηκε νέα τεχνική ανάλυσης για την ανίχνευση του γενετικού αποτυπώματος των μεταναστευτικών κινήσεων σε σημερινούς ανθρώπους. Το δείγμα που μελετήθηκε περιλαμβάνει στοιχεία περισσοτέρων των 6.000 ανδρών οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο. Η μελέτη βασίστηκε στο χρωμόσωμα «Υ», το γνωστό ανδρικό χρωμόσωμα το οποίο «περνά» από πατέρα σε γιο και παραμένει λίγο ως πολύ αμετάβλητο- όπως το επίθετο.
Επειτα από πολλές γενιές ωστόσο το χρωμόσωμα υφίσταται διαφοροποιήσεις ή λάθη «αντιγραφής» στην αλληλουχία του DΝΑ. Οι τελευταίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατηγοριοποίηση ανδρικών χρωμοσωμάτων σε διαφορετικές ομάδες, οι οποίες, μέχρις ενός σημείου, φανερώνουν τη γεωγραφική καταγωγή ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη γενετική υπογραφή ανδρών από πρώην αποικίες των Φοινίκων γύρω από τη Μεσόγειο, σε παραθαλάσσιες περιοχές του Λιβάνου, της Κύπρου, της Κρήτης, της Μάλτας, της Ανατολικής Σικελίας, της Νότιας Σαρδηνίας, της Ιμπίθα και της Νότιας Ισπανίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου.
Συνέκριναν έπειτα το χρωμόσωμα «Υ» αυτών των ανδρών με άλλων από παρακείμενα μέρη όπου δεν είχαν ζήσει ποτέ Φοίνικες. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι άνδρες που ζουν σήμερα σε πρώην φοινικικές αποικίες εμφανίζουν έναν μικρό αλλά ενδεικτικό αριθμό επαναλαμβανόμενων γενετικών υπογραφών: ο ένας στους17 «κατάγεται» από τους Φοίνικες.

Πηγή: Το Βήμα (1/11/08)