Προμαγειρεμένο, αλλά υγιεινό «φαστ φουντ» τρώμε εδώ και 8.000 χρόνια, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικές έρευνες. Τα παλαιότερα κατάλοιπα προμαγειρεμένου πλιγουριού στον κόσμο εντοπίστηκαν στη θέση Καπιτάν Ντιμίτριεβο, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και χρονολογούνται στο 5500 π.Χ.
Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός σπάνιων ευρημάτων αλεσμένων δημητριακών της 3ης π.Χ. χιλιετίας στη θέση Μεσημεριανή Τούμπα, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν αλεσμένοι σπόροι μονόκοκκου σιταριού και στη θέση Αρχοντικό Γιαννιτσών όπου ήρθαν στο φως αλεσμένοι σπόροι κριθαριού μαζί με υπολείμματα άλεσης.
Η μελέτη των ευρημάτων αποτέλεσε αντικείμενο εργασιών πολυεθνικής ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Βρετανία και θα παρουσιαστεί στην επικείμενη έκδοση του περιοδικού «Vegetation Ηistory and Αrchaeobotany».
Όλα άρχισαν από την πρώτη παρουσίαση στο ίδιο περιοδικό από την Ελληνίδα αρχαιοβοτανολόγο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάνια Βαλαμώτη των ευρημάτων από τη Μεσημεριανή Τούμπα. Η έρευνα συνεχίστηκε και έδειξε πειραματικά ότι οι σπόροι που έχουν βράσει εμφανίζουν στην επιφάνεια θραύσης μια χαρακτηριστική γυαλάδα που προκύπτει από τη ζελατινοποίηση του αμύλου κατά τον βρασμό.
Η συστηματική διερεύνηση των αλλαγών που επιφέρει ο βρασμός στο άμυλο των δημητριακών και η δυνατότητα να τους αναγνωρίσουμε στο αρχαιολογικό υλικό με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης επιτεύχθηκε χάρη στην τετραμελή διεπιστημονική συνεργασία, με τη συμμετοχή της Τάνιας Βαλαμώτη, του καθηγητή Τεχνολογίας Τροφίμων Μουσταφά Μπαϊράμ από το Πανεπιστήμιο Γκαζαντέπ της Τουρκίας, της δρος Ντέλγουεν Σάμιουελ από το Κing΄s College του Λονδίνου (ειδική σε μελέτες για το ψωμί και την μπίρα των αρχαίων Αιγυπτίων, με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης) και η αρχαιοβοτανολόγος από τη Βουλγαρία Έλενα Μαρίνοβα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Louvain του Βελγίου.
Πηγή: Τα Νέα, Β. Χαρισοπούλου (27/10/08)