Η Ακρόπολη κατά περιόδους στη μακραίωνη ιστορία της έχει υποφέρει από διάφορες καταστροφικές αιτίες, όπως φωτιές, βομβαρδισμούς, σεισμούς. Τώρα ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσει τον καινούριο εχθρό: τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα μάρμαρα της Ακρόπολης έχουν γίνει βορά των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανίες, την όξινη βροχή και τις πυρκαγιές.
Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, μηχανικών και συντηρητών χρησιμοποιεί νέας γενιάς τεχνολογία λέιζερ, για να καθαρίσει την επιφάνεια των αρχαίων γλυπτών και ταυτόχρονα να αναδείξει τα χρώματα και τη διακόσμηση των μνημείων, που κρύβονται εδώ και αρκετές δεκαετίες πίσω από τη… σκόνη της εποχής μας.
Η βλάβη που επιφέρει η μόλυνση της ατμόσφαιρας στα αρχαία μνημεία είναι πολύ σοβαρή, σύμφωνα με όσα δηλώνει η προϊστάμενη των εργασιών καθαρισμού της Ακρόπολης, Μαρία Ιωαννίδου, καθώς καταστρέφει γλυπτικές, δομικές και εικαστικές λεπτομέρειες των μνημείων.
Επί σειρά ετών η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με 40 διαφορετικές μεθόδους, περιλαμβανομένων χημικών και μηχανικών εφαρμογών, προκειμένου να συνδυάσει τον καλό καθαρισμό των μαρμάρων με τη σωστή συντήρησή τους.
Η λύση τελικά ήρθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, που δημιούργησε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί λέιζερ ταυτόχρονα με υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες. Αυτές οι ακτίνες είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν μεμονωμένα και αποδείχθηκε ότι άφηναν υπολείμματα χρώματος, άλλοτε κίτρινο άλλοτε γκρι, πάνω στο λευκό μάρμαρο. Ο συνδυασμός των ακτινών δεν αφήνει στο πέρασμά του δυσχρωμίες.
Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου καθαρισμού απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί, όπως εξηγεί η Εύη Παπακωνσταντίνου, η χημικός που χειρίζεται το σύστημα, αν στη διάρκεια του καθαρισμού αφαιρεθεί κάποιο στοιχείο από τα γλυπτά, αυτό δεν μπορεί να επανέλθει στη θέση του και να αποκατασταθεί.
Το σύστημα αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 2004 για τον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και τώρα εφαρμόζεται στις Καρυάτιδες, από τις οποίες εκτός από το καυσαέριο πρέπει να αφαιρεθούν και οι κακοτεχνίες συντήρησής τους κατά το παρελθόν.
Α.Μ.
Πηγή: Reuters (17/10/08)