Στην ίδια απότομη κορυφή, σε υψόμετρο 2.286, όπου έλαβε ο Μωυσής σύμφωνα με την παράδοση τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές, βρέθηκε μια ελληνική επιστημονική αποστολή προκειμένου να αναστηλώσει μια χαμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μνημείο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Ο Ιουστινιανός ανήγειρε εκεί, λίγο μετά το 560 μ.Χ., μια «πανθαύμαστη» εκκλησία σε τύπο τρίκλιτης βασιλικής, που μετεωρίζετο μεταξύ ουρανού και γης. Μια εκκλησία με διαστάσεις 27×12 μ. που στηριζόταν σε μια σειρά από άνδηρα- τεχνητά πλατώματα. Στον ναό, που αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα, μπορούσε να πάει κανείς ήδη τότε από τη Μονή της Αγ. Αικατερίνης μέσω κλίμακας με 3.750 πέτρινα σκαλιά. Η Αγ. Τριάδα κατέρρευσε πιθανόν τον 7ο αι. και τη θέση της στην απρόσιτη κορυφή πήρε ένα μικρό παρεκκλήσι. Από τον 12ο αι., λίγο πιο πέρα, προστέθηκε ένα μικρό τζαμί. Στα ερείπια του ιουστινιάνειου κτίσματος το 1935 κτίσθηκε ένα εκκλησάκι στη θέση της αψίδας του Ιερού.
«Από τα τριάντα πέντε χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η Αγία Τριάδα είναι το πιο μεγάλο σε κλίμακα και σε ύψος σε συνάρτηση με τη θέση της», λέει ο Πέτρος Κουφόπουλος, εκ των αρχιτεκτόνων που ανέλαβαν, έπειτα από χορηγία πιστού προς την Αρχιεπισκοπή Σινά, τη μερική αναστήλωση του ναού η οποία και ολοκληρώνεται αύριο.
«Βασικός μας στόχος», λέει, «ήταν να αναδιοργανωθεί ο χώρος, να καταστεί ασφαλής για τους επισκέπτες και διδακτικός», να μπορεί δηλαδή ο επισκέπτης να έχει εικόνα τού πώς ήταν ο ναός στην αρχική του μορφή. Εκατοντάδες λίθοι που είχαν διασπαρεί κάτω από την απόκρημνη κορυφή συγκεντρώθηκαν με κόπο και επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους γύρω από την Αγία Κορυφή σχηματίζοντας έτσι το βάθρο της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας. Σήμερα διαγράφεται πλέον καθαρά το περίγραμμα της μεγάλης εκκλησίας και η κάτοψη. Αναστηλώθηκε η πλάγια πύλη που οδηγεί στον νάρθηκα ενώ υπολογίστηκε και το ύψος του ναού, που ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα.
«Χωρίς αρκετό αέρα στους πνεύμονες, λαχανιάζεις. Γρήγορα επέρχεται η κόπωση. Ξηρός ο χώρος, ξηρά η τροφή, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς δρόμο. Με μόνο μεταφορικό μέσο τα γαϊδουράκια, τους πώλους όνους που μεταφέρουν το νερό, τα υλικά, την τροφή, πραγματοποιήθηκε η κοπιώδης ανασκαφή, η περισυλλογή των λίθων και η αναστήλωση μέρους των ανδήρων και του νάρθηκα», λέει ο Π. Κουφόπουλος. «Δουλέψαμε υπό βιβλικές συνθήκες, με Βεδουίνους εργάτες. Η ανασκαφική και αναστηλωτική περίοδος σ΄ αυτά τα ύψη, δεν μπορεί να υπερβεί τις 15-20 μέρες για έναν άνθρωπο», εξηγεί.
Παλαιότερα κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί να επιχειρήσει μια συστηματική ανασκαφή, πόσω μάλλον μια κοπιώδη αναστήλωση σε τέτοιο υψόμετρο. Το 1995 άρχισε η επιστημονική έρευνα με στόχο την αποσαφήνιση της μορφής του μνημείου, ενώ το 1998 συστάθηκε η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στο Νότιο Σινά, με επικεφαλής τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σόνια Καλοπίσση και Μαίρη Παναγιωτίδη.
Οι ανασκαφές επιβεβαίωσαν τις ιστορικές μαρτυρίες για την προϊστορία της εκκλησίας που δεσπόζει στην κορυφή του χριστιανικού κόσμου. Αποκαλύφθηκε και στερεώθηκε το πρώτο ναΰδριο που έχτισε σύμφωνα με την παράδοση Σύριος μοναχός, ο Ιουλιανός Σαββαΐτης, και το οποίο επισκέφθηκε στο τέλος του 4ου αι. μ.Χ. η Ισπανή προσκυνήτρια περιηγήτρια Αιθερία. Καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε η μεγαλύτερη από τις τρεις δεξαμενές νερού χωρητικότητας 70 κυβικών μέτρων. Διαπιστώθηκε ότι η περιοχή της ιεράς κορυφής κατοικείτο από ερημίτες κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
Πηγή: Τα Νέα, Παρασκευή Κατημερτζή (17/10/08)