Αν και η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως από άποψη σεισμικότητας, το μοναδικό μουσείο που έχει χτιστεί με προδιαγραφές υψηλής αντισεισμικής προστασίας είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν ούτε αντισεισμική προστασία ούτε όμως έστω ένα σχέδιο εκκένωσης τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Σχεδίασης και Προστασίας σε διημερίδα που διοργανώθηκε το 2006, επισήμαναν τα εξής: Πιθανοί σεισμοί απειλούν 400 αρχαία μνημεία, 249 βυζαντινά, δεκάδες νεότερα και 250 μουσεία. Στην πρώτη ζώνη σεισμικότητας βρίσκονται τα μνημεία των Επτανήσων, στη δεύτερη της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας και στην Τρίτη της Μακεδονίας, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου.
Αυτά επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΝ Περικλής Κοροβέσης σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, για να πάρει προ ημερών την απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ζήτησε από τις Περιφερειακές και τις Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες στοιχεία ενόψει ενός σχεδίου – πλαισίου για τη διαχείριση της ασφαλείας των μουσείων και, κυρίως, για την αντιμετώπιση από το προσωπικό των Μουσείων μιας έκτακτης κατάστασης που μπορεί να προκληθεί φυσικό ή ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Αν μέχρι να εκπονηθεί το σχέδιο συμβεί σεισμός, αν ξεσπάσει πυρκαγιά, ο καθένας, υπάλληλος ή επισκέπτης θα πράξει κατά το δοκούν…
Α.Μ.
Πηγή: Έθνος (10/10/08)