Το ταλαιπωρημένο τοπίο της εισόδου στην πόλη της αρχαίας Ολυμπίας επιλέχθηκε ως θέμα του Πανελλήνιου Φοιτητικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων της χώρας κλήθηκαν να υποβάλλουν τις ιδέες τους, με σκοπό την ανάδειξη και αναβάθμισή του. Η βαρύνουσα ιστορική, πολιτισμική και ιστορική σημασία της πόλης της αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και η ανάγκη να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η περιοχή που δοκιμάστηκε από τις περυσινές πυρκαγιές αποτέλεσαν την αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία.
Από τις 21 τον αριθμό συμμετοχές στο διαγωνισμό από ομάδες και μεμονωμένα πρόσωπα, το Α’ Βραβείο απέσπασαν οι τελειόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Σοφία Κριμίζη και Κυριάκος Κυριάκου, οι οποίοι αφηγήθηκαν αρχιτεκτονικά το μύθο της κοσμογονίας. «Με την πρότασή μας στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επιχειρούμε την σήμανση της διαδρομής, που ξεκινάει από την είσοδο του αυτοκινητόδρομου και οδηγεί σταδιακά προς τον οικισμό, με την αφήγηση μιας ιστορίας, ενός μύθου. Τόσο λόγω της σχέσης της περιοχής κατά την αρχαιότητα με τις τιτανικές δυνάμεις (Κρόνιος λόφος) όσο και της δικής μας πεποίθησης πώς η δημιουργία μιας πόλης αποτελεί ταυτόχρονα και δημιουργία του ίδιου του κόσμου, διαλέξαμε να αφηγηθούμε τον μύθο της κοσμογονίας του Ησίοδου» εξηγεί μιλώντας στην
αρχαιολογίαonline η Σοφία Κριμίζη και συμπληρώνει ότι πρακτικά η κεντρική αυτή ιδέα της αφήγησης πραγματοποιείται μέσω της επανάληψης και σύνθεσης μίας βασικής μονάδας: «Δημιουργούμε ένα μπετονένιο ανθρωπομετρικό στοιχείο, σε θηλυκό και αρσενικό, το οποίο καθ΄ όλη την αφήγηση χτίζει κυριολεκτικά σαν τούβλο τις εικόνες της κοσμογονίας: το Δία και τον Κρόνο στην είσοδος από τον αυτοκινητόδρομο, τη σκιά του Ουρανού πάνω στο οδόστρωμα, τη Γαία στον καμένο λόφο, τον ανθρώπινο πλέον χώρο και χρόνο με την σήμανση του σταδίου και την μεγάλη πλατεία στο Ξενία του Κωνσταντινίδη» (βλ. εικόνα).
Η προσπάθεια των τελειόφοιτων αρχιτεκτόνων, Σοφίας Κριμίζη και Κυριάκου Κυριάκου ήταν με το σχέδιό τους να αναδείξουν την ίδια την παραμελημένη πόλη της αρχαίας Ολυμπίας δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Όπως σημειώνει η Σοφία Κριμίζη: «εμείς επιχειρούμε την σταδιακή μετάβαση από την ταχύτητα και την υπερτοπικότητα του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην περιοχή της Ολυμπίας, πρώτα στον οικισμό και μέσω αυτού στον αρχαιολογικό χώρο. Με το δίκτυο των δρόμων που σχεδιάστηκαν βάσει των αυξημένων απαιτήσεων των ολυμπιακών αγώνων η πόλη σχεδόν παρακάμπτεται και κανείς οδηγείται κατ΄ ευθείαν από τον αυτοκινητόδρομο στον αρχαιολογικό χώρο.»
Ωστόσο δεν είναι μόνο η θέση της πόλης της αρχαίας Ολυμπίας που απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και ανάδειξη, αλλά η ίδια η πόλη έχει να επιδείξει κτίρια επώνυμης και σπουδαίας αρχιτεκτονικής (Ξενία, Αμαλία των Κωνσταντινίδη και Βαλσαμάκη αντίστοιχα). «Το μοτέλ Ξενία του Άρη Κωσταντινίδη, η σήμανση του οποίου ήταν και ζητούμενο του διαγωνισμού, αυτή τη στιγμή ρημάζει, με το εξαιρετικό του αίθριο να εκτελεί χρέη αποθήκης, αν όχι σκουπιδότοπου και την περιμετρική στοά του parking για τρακτέρ, απορριμματοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα του σταθμού που έχει χτιστεί σε ελάχιστη απόσταση από αυτό.» επισημαίνει η Σ.Κριμίζη.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε συνεργασία με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της αναγόρευσης του έτους του 2008 ως «Έτους Άρη Κωνσταντινίδη». Το Β’ Βραβείο απέσπασαν οι φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Βασιλική Νικολούτσου και Ισαβέλλα-Ινές Οικονομοπούλου-Παρασκευοπούλου και το Γ΄ Βραβείο θα απονεμηθεί στους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πατρών, Ιωάννα Λισγάρα, Θεοδώρα Μουδάτσου, Αναστασία Παπαδή, Γιώργο Λέκκα και Μάριο Μπότη.
Αύριο, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19:30 μμ. στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων του Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Ιδεών για την Ανάδειξη και Αναβάθμιση της Εισόδου της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.
Α.Μ.