Με σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τη νομική μορφή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής του κατά πλειοψηφία. Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Ευ. Βενιζέλος: «Είναι ένα νομοσχέδιο εκ γενετής κολοβό και ανεπαρκές και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένη η καχυποψία και η αντίρρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης». Ζήτησε να δοθεί βάρος σε έναν συνολικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με κεντρικό τον ρόλο του νέου Μουσείου, ενώ κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη να συμπληρώσει το νομοσχέδιο με τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να το επανακαταθέσει. Η κυρία Μαρία Δαμανάκη επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ θα στηρίξει τη λειτουργία του Μουσείου, αλλά διευκρίνισε ότι «οι λειτουργικές, οικονομικές και διοικητικές προϋποθέσεις κάθε άλλο παρά διασφαλίζονται» , ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθ.Αλευράς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία για τη μεταφορά πόρων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) σε άλλα νομικά πρόσωπα του ΥΠΠΟ καταβάλλεται σκανδαλώδης προσπάθεια για επαναφορά του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου «από την πίσω πόρτα».
Από την πλευρά του ο Μ. Λιάπης τόνισε ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει εθνική υπόθεση, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας του νέου νομικού προσώπου του Μουσείου της Ακροπόλεως τόσο από τον ιδιωτικόόσο και από τον δημόσιο τομέα.
Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε την Τρίτη στο αυστραλιανό δίκτυο ΑΒC ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Άντριου Μπερνέλ δεν προτίθενται οι Βρετανοί να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Η Βρετανία δεν προτίθεται να επιστρέψει τα Γλυπτά ούτε καν ως δανεικά, γιατί η Ελλάδα αρνείται να αποδεχθεί ότι τα κατέχουμε νόμιμα» δήλωσε ο κ. Μπερνέλ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει επισκεφθεί το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, που το βρήκε θαυμάσιο, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε τη θέση των Βρετανών. «Τα Γλυπτά μάς ανήκουν, τα αποκτήσαμε νόμιμα και πληρώσαμε για αυτά. Επομένως δεν υπάρχει θέμα επιστροφής» ήταν η οριστική απάντηση του αναπληρωτή διευθυντή στο ρεπορτάζ της ελληνίδας δημοσιογράφου, Ελένης Βατσικοπούλου, με θέμα το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.
Πηγή: Το Βήμα (9/10/08)