Τέσσερις σκελετοί που ανήκουν στην περίοδο 6500-6000 π.Χ. βρέθηκαν πριν από δύο μήνες κατά τις εκσκαφές για το μετρό και την υποθαλάσσια σήραγγα Κωνσταντινούπολης, στην παραλία του Γενίκαπι, όπου πρόσφατα είχε βρεθεί και το παλιό βυζαντινό λιμάνι, εποχής Θεοδοσίου.
Οι αρχές κάνουν λόγο για ευρήματα με βάση τα οποία θα πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αφού, όπως δηλώνει ο Ισμαήλ Καράμουτ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, έτσι αποκαλύπτεται ότι η ιστορία της Πόλης κρατά από 8.500 έτη και όχι 2.700 που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Οι σκελετοί βρέθηκαν μαζί με ξύλινα αντικείμενα και όπλα, ακριβώς κάτω από το βυζαντινό λιμάνι που είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή, σε βάθος έξι μέτρων από το βυθό της θάλασσας.
Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη, έγιναν ανασκαφές σε μία έκταση 58 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου βρέθηκε το βυζαντινό λιμάνι, 33 πλοία και άλλα ευρήματα.
Ο Καράμουτ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για τους πρώτους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και τονίζει πως τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς παραπέμπουν στη Νεολιθική εποχή, αφού γνωρίζουμε τα είδη των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά την εποχή αυτή. Επιπρόσθετα, ο Τούρκος αρχαιολόγος λέει ότι το συμπέρασμα περί Νεολιθικής εποχής προκύπτει κι από τη σύγκριση των νέων ευρημάτων με άλλα ευρήματα που ανήκουν στη Νεολιθική εποχή και έχουν βρεθεί σε περιοχές της Μικρασίας.
Τα μέχρι στιγμής αρχαιολογικώς τεκμηριωμένα 2.700 έτη ιστορίας της Πόλης σχετίζονται με τους πρώτους Μεγαρείς που έφτασαν στην Πόλη το 685 π.Χ. Το ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ενώ τα νεολιθικά ευρήματα και οικισμοί που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, βρίσκονται, κατά κανόνα, μακριά από σημερινές κατοικημένες περιοχές, η Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει μια συνέχεια, με κύριο σημείο αναφοράς την ιστορική χερσόνησο της Πόλης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Άρης Αμπατζής (3/10/08)