Πτυχίο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο περίφημος ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ οργανισμός αναγνώρισης των ξένων πτυχίων, που αρνήθηκε να το αναγνωρίσει επειδή ο κάτοχός του δεν είχε διδαχθεί Κληρονομικό Δίκαιο! Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο. Ο νεαρός έλαβε την εντολή να γραφτεί στο έκτο εξάμηνο της Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ώστε να αποδείξει την επιστημονική αξία του, ολοκληρώνοντας τρία εξάμηνα σπουδών. Οταν έκανε αίτηση επανάκρισης της αναγνώρισης του πτυχίου του, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισαν ότι του… φέρθηκαν σκληρά και βρήκαν άλλη λύση. Έκριναν ότι δεν έπρεπε να αρνηθούν το αίτημά του. Έπρεπε απλώς να τον κατατάξουν στο έβδομο εξάμηνο της Σχολής για να μάθει στη Νομική ό,τι δεν διδάχθηκε στην Οξφόρδη!
Ελληνικός παραλογισμός ή όχι, ο υποψήφιος για την αναγνώριση του πτυχίου του, αφού ολοκλήρωσε τις απαιτητικές σπουδές του επί σειρά ετών στην Οξφόρδη, θα πρέπει τώρα να παρακολουθήσει και δύο εξάμηνα στη Νομική Σχολή ελληνικού πανεπιστημίου. Η διοίκηση της Σχολής θα αποφασίσει αν μπορεί να του αναγνωρίσει τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων, ώστε να μην τα ξαναδώσει όλα από την αρχή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα κάνει δύο εξάμηνα και περίπου 15 μαθήματα για να αποκτήσει την επιβεβαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων ότι η Οξφόρδη παρέχει καλές σπουδές! Με άλλα λόγια, για να πάρει στα χέρια του «το χαρτί» που θα του επιτρέψει να γραφτεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και να αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους έλληνες δικηγόρους, καθώς το ομοταγές του Ιδρύματος με τα ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Οι πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» αναφέρουν ότι η περίπτωση του νεαρού αποφοίτου της Οξφόρδης δεν αποτελεί ασυνήθιστη πολιτική για τον Οργανισμό, παρά τις ηχηρές εξαγγελίες περί αναδόμησής του που έγιναν πριν από μία πενταετία. Σε επιστημονικούς κλάδους όπως ο οικονομικός εκκρεμούν αναγνωρίσεις πτυχίων που έχουν υποβληθεί από πτυχιούχους μεγάλων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και δύο ή τρία χρόνια. «Πανεπιστήμια όπως εκείνο της Χαϊδελβέργης, που θεωρείται παγκοσμίως το λίκνο των σπουδών σε αρκετές επιστήμες, στη χώρα μας δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που ξέρει καλά τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ. Οπως αποκαλύπτει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πτυχιούχοι της Χαϊδελβέργης καλούνται να δώσουν σειρά μαθημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια για να λάβουν την επίσημη αναγνώριση των σπουδών τους. Απλώς σχολαστικοί ή υπερόπτες; Κατά πολλούς, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.
«Στην περίπτωση της Νομικής πολλές φορές οι τίτλοι που έφταναν δεν ανταποκρίνονταν στο δικό μας πρόγραμμα, οπότε οι υποψήφιοι χρεώνονταν “ταρίφα” συγκεκριμένων μαθημάτων» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ κ. Γ. Λεοντάρης. «Οι νομικές επιτροπές παγίως χρεώνουν τέσσερα μαθήματα επειδή κάθε χώρα έχει το δικό της δίκαιο. Εγώ στα μεγάλα πανεπιστήμια ήμουν προσεκτικός και θεωρούσα ότι κάποια μαθήματα καλύπτονταν από τους τίτλους σπουδών που έφερναν οι υποψήφιοι». Παρά την «προσοχή» των εκάστοτε προέδρων του Οργανισμού όμως, η γραφειοκρατική παράνοια στο εσωτερικό του ποτέ δεν θεραπεύτηκε.
Υπόσχονται αυτόματη αναγνώριση σπουδών
Από τον περασμένο Ιούνιο ο ΔΟΑΤΑΠ έχει νέο πρόεδρο, τον καθηγητή κ. Αρ. Χαραλαμπάκη, και νέο διοικητικό συμβούλιο. Ως τα Χριστούγεννα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου νόμου για τη λειτουργία του. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος νόμος θα θεσπίζει αυτόματη αναγνώριση τίτλων σπουδών (τουλάχιστον εκείνων που δεν εμφανίζουν προβλήματα), ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την αξία των σπουδών τους, προτού αυτές ολοκληρωθούν, και κατάταξη όλων των πτυχιούχων σε εξεταστικές «ζώνες».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τα ΑΕΙ της αλλοδαπής και οι πτυχιούχοι τους θα χωρίζονται από τον Οργανισμό σε τρεις ζώνες:
– Την «πράσινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα πανεπιστήμια και τα τμήματα για τα οποία δεν αμφισβητούνται με κανέναν τρόπο ο ομοταγής χαρακτήρας τους και η ισοτιμία τους με τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. Στις περιπτώσεις των πανεπιστημίων αυτών, η αναγνώριση τίτλων και η ενημέρωση του υποψηφίου δεν θα διαρκούν περισσότερο από έξι ημέρες. Θα αρκούν μόνο η σημείωση του εισηγητή που ανέλαβε την κάθε υπόθεση ότι το Ιδρυμα ανήκει στη ζώνη αυτή και η υπογραφή του προέδρου του Οργανισμού.
– Την «κόκκινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα πανεπιστήμια τα οποία δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας. Η απάντηση του Οργανισμού θα δίνεται στον υποψήφιο το πολύ σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησής του.
– Την «κίτρινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα Ιδρύματα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αναγνώρισής τους αλλά επίκειται. Στην περίπτωση αυτή, που είναι και η πολυπλοκότερη, η απάντηση θα δίνεται το αργότερο σε τρεις μήνες. Η διαδικασία δεν θα απαιτεί πλέον εισήγηση, κατάθεση τριών ακαδημαϊκών συμβούλων αλλά και απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού. Θα αρκούν η εισήγηση και η άποψη ενός ακαδημαϊκού συμβούλου και η υπόθεση θα στέλνεται απευθείας στον πρόεδρο για υπογραφή.
Παράλληλα θα σχηματιστεί κατάλογος όλων των ΑΕΙ, ο οποίος θα ανανεώνεται διαρκώς, ώστε να ενημερώνεται το κοινό για την αξία των σπουδών κάθε Ιδρύματος.