Πενήντα επτά βυζαντινά μνημεία ανά την Ελλάδα καταρρέουν, αβοήθητα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Δύο πυρόπληκτες εκκλησίες κοντά στη Ζαχάρω, ο Μεγάλος Κούλες, που είναι το έμβλημα του Ηρακλείου της Κρήτης, η εκκλησία του Αγίου Παύλου στο σημείο όπου αποβιβάσθηκε ο απόστολος των Εθνών στην Αγία Ρουμέλη της Κρήτης, ο Άγιος Τίτος της Γόρτυνας είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά μεσαιωνικά βυζαντινά μνημεία που καταρρέουν και, λόγω της ολιγωρίας του υπουργείου Πολιτισμού, ζητούν ιδιώτη χορηγό για να σωθούν.
Κατάλογο με πενήντα επτά ετοιμόρροπα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας απ΄ όλη την Ελλάδα, μικρό δείγμα από τα χιλιάδες μικρότερα μνημεία της Ελλάδας που χρειάζονται επειγόντως χορηγό για να σωθούν, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ελπίδα να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μονάχα στη Μάνη έχουν καταγραφεί χίλια μικρότερα μνημεία, που χρειάζονται τεχνική βοήθεια για να αντέξουν το πέρασμα του χρόνου. Στη Νάξο ο αριθμός τους ξεπερνά τα εξακόσια. Ο συνολικός αριθμός των μνημείων αυτών στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι δύσκολο να καταμετρηθεί. Πρόκειται για μερικές χιλιάδες. Οι πιστώσεις και το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού δεν επαρκούν κι ώσπου να «πάρουν σειρά» τα μνημεία, τα μισά θα έχουν καταστραφεί. Οι δήμοι, η Εκκλησία, οι χορηγοί καλούνται να συνδράμουν . Ετοιμάζεται και δεύτερος κατάλογος μνημείων που κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα Ήδη οκτώ Εφορείες Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού άνοιξαν τους καταλόγους τους και προτείνουν στην κοινωνία ορισμένα μνημεία προς διάσωση.
Πηγή: Τα Νέα, Παρασκευή Κατημερτζή (18/9/08)