Εγκρίθηκε τελικά η μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας στην Κρήτη, όπου έχει αποκαλυφθεί από τους αρχαιολόγους αδιάλειπτη ανθρώπινη κατοίκηση από τον 8ο π.Χ. αιώνα έως τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια. Και το σημαντικότερο είναι ότι τα έργα μπορούν να αρχίσουν άμεσα, ώστε εντός ενός έτους ο αρχαιολογικός χώρος να είναι επισκέψιμος και μέχρι το 2010 να είναι έτοιμο και το κτίριο.
Η ομόφωνα θετική απόφαση ελήφθη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το μόνο που απομένει είναι να ενταχθούν τα έργα στο Δ´ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χώρος θα διατρέχεται από δίκτυο μονοπατιών με ξυλόσκαλες, πέτρινες σκάλες και ράμπες για τα δύσκολα σημεία.
Ως προς το κτίριο των 1.650 τ.μ., προβλέπεται να ανεγερθεί σε έκταση πέντε στρεμμάτων (δωρεά του Δήμου Αρκαδίων προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Τα έργα κόστους 1,3 εκατ. ευρώ για το κτίριο και 600.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, θα υλοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δια του καθηγητή κ. Σταμπολίδη.

Πηγή: Το Βήμα (11/9/08)