Τις εικόνες που σχηματίζουν χιλιάδες θρυμματισμένα κομμάτια τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι της Θήρας αναζητούν εδώ και δεκαετίες οι αρχαιολόγοι με μοναδικά τους όπλα την παρατηρητικότητα και την υπομονή. Ένας νέος σύμμαχος έρχεται να προστεθεί στο επίπονο έργο τους, που αποτελείται από σκάνερ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές- πρόγραμμα που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον σε συνεργασία με τους Έλληνες αρχαιολόγους, Χρίστο Ντούμα και Ανδρέα Βλαχόπουλο.
«Η νέα τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος της αρχαιολογικής έρευνας», λέει στο «Science Daily» ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πρίνστον, Ντέιβιντ Ντόμπκιν. «Η νέα προσέγγιση πραγματικά κάνει τον υπολογιστή ερευνητικό συνεργάτη των αρχαιολόγων», προσθέτει ο καθηγητής που δουλεύει στο πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια και πρόσφατα παρουσιάστηκε, πρώτη φορά, σε συνέδριο.
Η αρχή έγινε πειραματικά από την τοιχογραφία με τις «Πολύχρωμες Σπείρες», ειδικότερα με τα μονόχρωμα τμήματα της τοιχογραφίας που είναι δυσκολότερο να τοποθετηθούν στην αρχική θέση τους.
Τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, ενώ κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί μονίμως στο Ακρωτήρι.
Αρχικά τα θραύσματα τοποθετούνται σε έναν σαρωτή και σαρώνονται από διάφορες γωνίες. Στη συνέχεια οι επιφάνειές τους σαρώνονται με λέιζερ, ενώ βρίσκονται πάνω σε μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα. Το λογισμικό του συστήματος αναλαμβάνει να συνδυάσει τα δεδομένα του σαρωτή και του λέιζερ και να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θραύσματος.

Πηγή: Τα Νέα (5/9/08)