Την παρέμβαση της πολιτείας με στόχο να δοθεί αποστομωτική απάντηση στους κύκλους της «μαύρης προπαγάνδας» του εξωτερικού που αμφισβητούν τη γνησιότητα του δίσκου της Φαιστού, ζητούν φορείς της Κρήτης.
Είναι χρέος, επισημαίνουν, της Πολιτείας να υπερασπιστεί πολιτικά, πολιτιστικά και επιστημονικά τον Μινωικό Πολιτισμό, που επιχειρείται τελευταία να αμφισβητηθεί από συγκεκριμένους ύποπτους πλαστογράφους της Ιστορίας, που τροφοδοτούν μεθοδευμένα ψευδή δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.
Μάλιστα κατονομάζεται ευθέως ο γνωστός στους κύκλους της αρχαιολογίας και της ιστορίας στο Λονδίνο δρ Ιερεμίας Άιζενμπεργκ, που σε συνέντευξή του πρόσφατα στους «Τimes» ισχυρίστηκε ότι: ο δίσκος της Φαιστού δεν είναι εύρημα του 1700 π.Χ. αλλά κατασκευάστηκε από τον ανασκαφέα Λ. Περνιέ το 1908 και το παρουσίασε για να εντυπωσιάσει τους συναδέλφους του αρχαιολόγους. Επίσης αναφέρεται ότι ο δρ Ιερεμίας Αϊζενμπεργκ προγραμματίζει για τα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, διεθνή διάσκεψη για τον δίσκο της Φαιστού όπου με άλλους υποστηρικτές της άποψής του θα επιχειρήσουν να τον αμφισβητήσουν. Την παρέμβαση της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Λιάπη ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αυγενάκης που κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Φαιστού αλλά και ο δρ Μηνάς Τσικριτζής, που τα τελευταία χρόνια μελετά συστηματικά την «αποκωδικοποίηση» του μυστηρίου του δίσκου.
Οι δυο άνδρες αφού ενημέρωσαν τον κ. Λιάπη για τη συνέντευξη του κ. Αϊζενμπεργκ, του κατέθεσαν πέντε προτάσεις για «αντεπίθεση» της Ελλάδας, ώστε να δοθεί οριστικό τέρμα στη «μαύρη προπαγάνδα».
Μάλιστα ζητούν από τον υπουργό να γίνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον Νοέμβριο στο Ηράκλειο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανεύρεση του δίσκου της Φαιστού.
Στο συνέδριο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί με αδιάσειστα στοιχεία η γνησιότητα του δίσκου. Επίσης ζητούν να δοθεί το «πράσινο φως» στον Δημόκριτο να επαληθευθεί και εργαστηριακά η γνησιότητα του δίσκου, με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας, της γεωμαγνητικής χρονολόγησης και της πετρογραφικής ανάλυσης. Είναι χρέος όλων μας, επισημαίνουν στην επιστολή τους, να καταδικάσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της αυθεντικότητας των αρχαιολογικών θησαυρών. 

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, Μανόλης Κοκκολάκης (23/8/08)