Λίγες ημέρες πριν από το πέρας των ανασκαφών στην Τροία (η τριετής άδεια εκπνέει στα τέλη Αυγούστου) οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια αναπάντεχη αποκάλυψη: την ύπαρξη μιας πρόσθετης πύλης στην τάφρο της πόλης.
Η τάφρος της κάτω πόλης από την Υστερη Εποχή του Χαλκού παρουσιάζει μια διακοπή στη νοτιανατολική κατεύθυνση. Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή της αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν Ερνστ Πέρνισκα, αποδεικνύει την ύπαρξη μιας πρόσθετης πύλης στην εξωτερική πλευρά της τάφρου. Μια ανάλογη διακοπή που αντιστοιχεί σε μια πύλη είχε βρεθεί ως τώρα μόνο στο νότιο τμήμα της τάφρου. Στη νοτιοδυτική πλευρά έχει εντοπιστεί επίσης μια παρόμοια πύλη μέσω μαγνητομετρικών μετρήσεων.
Η διαδρομή της αμυντικής τάφρου (4 μ. πλάτος, 2 μ. βάθος) έχει μεγάλη σημασία για τον καθορισμό της έκτασης της πόλης κατά την Υστερη Εποχή του Χαλκού (1750-1300 π.Χ.). Οι επιστήμονες έριζαν ανέκαθεν για αυτό το θέμα. Οι νέες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η τάφρος είχε τουλάχιστον 1,4 χλμ. μήκος. Αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον κ. Πέρνισκα, σε εμβαδόν 350 στρεμμάτων, εντός του οποίου θα μπορούσαν να κατοικούν ως και 10.000 άτομα. Ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με απλή υδάτινη τάφρο, όπως υποστήριζαν πολλοί,αλλά με αμυντικό έργο. Καλά οχυρωμένη δεν ήταν μόνο η κύρια πόλη με το κάστρο της,που είχε 8 μ.βάση και 10 μ.ύψος,αλλά και η κάτω πόλη με την τάφρο».
Τα νέα ευρήματα θεωρούνται πρόσθετη απόδειξη της άποψης ότι ο τόπος όπου βρέθηκαν είναι όντως η μυθική Τροία. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Πέρνισκα, για την καλύτερη απάντηση στους πρόσφατους ισχυρισμούς του αυστριακού γλωσσολόγου Ραούλ Σροτ, ο οποίος τοποθετούσε την Τροία στο Καρατέπε της Κιλικίας και ισχυριζόταν ότι ο Ομηρος ήταν «γραφιάς» των Ασσύρων, κυριάρχων τότε της περιοχής. Μία επιπλέον αποκάλυψη είναι ότι το πλακόστρωτο που βρέθηκε έξω από την τάφρο είναι αρχαιότερο από την ίδια την τάφρο. Τα κεραμικά που την επικαλύπτουν προέρχονται από την εποχή του 1700 π.Χ. Οι επιστήμονες υποθέτουν έτσι ότι η κατασκευή του πλακόστρωτου προηγήθηκε της τάφρου. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάτω πόλη κατασκευάστηκε σχεδιασμένα με ακτινωτούς δρόμους προς την κατεύθυνση του κάστρου. Η νότια πύλη, για παράδειγμα,βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την κύρια πύλη του κάστρου» σημείωσε ο καθηγητής.
Τα νέα και τα παλιά ευρήματα, σύμφωνα με τον γερμανό αρχαιολόγο, θα συγκεντρωθούν σύντομα σε μουσείο το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί προσεχώς. Και αυτό το μουσείο, προσθέτει, θα είναι πολύ πιο συναρπαστικό από τον δούρειο ίππο που άφησαν πίσω τους ως «δώρο» πριν από λίγα χρόνια οι παραγωγοί της χολιγουντιανής «Τροίας».
Πηγή: Το Βήμα (28/8/08)