Χωρίς σκαλωσιές και με διπλάσια οροφή σε σχέση με το παρελθόν θα υποδέχονται από τον Σεπτέμβριο τα Προπύλαια της Ακρόπολης τους επισκέπτες, καθώς το πρόγραμμα των αναστηλώσεων στο εντυπωσιακό μνημείο υποδοχής στον Ιερό Βράχο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
Η δυτική πλευρά των Προπυλαίων -εκείνη που αντικρύζουμε κατά την είσοδό μας- είναι ήδη έτοιμη, ενώ οι εργασίες θα έχουν τελειώσει έως το φθινόπωρο και στην ανατολική πλευρά. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα έχουν κατέβει από το μνημείο που σχεδίασε ο Μνησικλής 330 αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν συντηρηθεί και πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις που είχαν κατά την αρχαιότητα.
Το επόμενο βήμα για τα Προπύλαια (που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ κατά την αρχαιότητα) θα είναι ακόμη μία επέμβαση στον νότιο τοίχο του κεντρικού κτιρίου, που προβλέπεται να αρχίσει του χρόνου και να διαρκέσει ένα έτος, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κώστα Καρανάσο, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη. Δεκαοκτώ λίθοι -εκ των οποίων οι 14 αυθεντικοί- θα βρουν τη θέση τους στην κορυφή του τοίχου, ενώ επάνω τους θα τοποθετηθεί μία πλίνθος που στηρίζει τα ιωνικά επιστύλια (θράνος) από νέο υλικό- βάρους 1,5 τόνου και μήκους 1,18 μ.-, καθώς η αυθεντική έχει κλαπεί από τον Έλγιν και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Απαλλαγμένη από τις σκαλωσιές θα βρει το 2009 τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, καθώς τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αυτές τις ημέρες μπαίνουν στη θέση τους και τα τελευταία επιστύλια. Ο ναός της Αθηνάς Παρθένου όμως δεν θα μείνει για πολύ χωρίς ικριώματα, καθώς αναμένεται να αρχίσουν με τη νέα χρονιά οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά- εκείνη που αντικρύζουν πρώτη οι επισκέπτες. Σκουριασμένα σίδερα από παλιές αναστηλώσεις, θραύσεις και μετακινήσεις μελών από σεισμούς είναι οι βασικές «πληγές» στις δύο δυτικές γωνίες του κτιρίου, οι οποίες και θα αποσυναρμολογηθούν, ενώ το κεντρικό τμήμα της δυτικής όψης δεν θα αγγιχτεί καθώς δεν έχει πειραχτεί από ανθρώπινο χέρι εδώ και 2.446 χρόνια, δηλαδή από τότε που κατασκευάστηκε. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η καταβίβαση οκτώ μετοπών από το μνημείο, με αποτέλεσμα να μείνουν πλέον μόνο 10 αυθεντικά γλυπτά στον Παρθενώνα.

 Πηγή: Το Βήμα (10/7/08)