Ο Σύλλογος Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβαλλοντολογικών Υπηρεσιών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την άρση της απόφασης της 24ης Νοεμβρίου 1934 του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη μετατροπή του τεμένους της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Ο Σύλλογος υποστήριξε ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού θα διατηρούσε τη μουσειακή αξία του τεμένους και θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα.
Το 10ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή, σημειώνοντας ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου δεν αντιτίθεται στο νόμο. Στην απόφαση αυτή, τονίζεται ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο πολιτισμικής και παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, το ΣτΕ υπενθύμισε ότι η ιστορική περιοχή της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, απόφαση την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει.
Η Αγία Σοφία έχει τεράστια παγκόσμια ιστορική σημασία. Η αρχιτεκτονική της αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια μνημείο της πολιτισμικής ιστορίας, αντιπροσωπευτικό για διαφορετικές περιόδους της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας και της εξέλιξης της μνημειακής τέχνης.
Ο σκοπός να καταστεί η Αγία Σοφία παγκόσμια γνωστή για τη λειτουργία και τη χρήση της μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνον εάν παραμείνει μουσείο.

Elife Kiraz
(μετάφραση από τα γερμανικά: Πελαγία Τσινάρη)

Πηγή: Milliyet, 2/7/2008