Πέντε ασύλητοι τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Φιλίππων, στις Κρηνίδες, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη των Φιλίππων.
Αρχαιολόγοι από την ΙΗ´ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την αποκάλυψη των ευρημάτων και στη συνέχεια την ασφαλή μεταφορά τους στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θανάση Σαλονικιό, βρέθηκαν πέντε ασύλητοι τάφοι και κάποιοι άλλοι οι οποίοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν (κάποιοι κιβωτιόσχημοι και άλλοι κεραμοσκεπείς), καθώς και πληθώρα κτερισμάτων και άλλων ταφικών αντικειμένων. Οι περισσότεροι τάφοι χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ υπήρχαν και ευρήματα της βυζαντινής περιόδου. Για τον ακριβή πάντως προσδιορισμό της χρονολογίας των ευρημάτων θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Σαλονικιό, που επιβλέπει τις εργασίες, υπάρχουν δύο σενάρια για τη μεγάλη αυτή συγκέντρωση ταφικών μνημείων σε μία μικρή περιοχή. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο, καθώς αρκετά οστά βρέθηκαν στο ίδιο βάθος, και το άλλο είναι ότι στο σημείο αυτό ήταν το κέντρο του νεκροταφείου και υπήρχε έλλειψη χώρου ταφής.

Β.Η.

Πηγή: www.kathimerini.gr, 3/7/2008 ( με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)