Πρόκειται για τη μούμια ηλικίας 2.278 ετών Αιγύπτιας ιέρειας, που βρίσκεται στο μουσείο της Τζαϊπούρ (Albert Hall Museum) και αποσυντίθεται μέρα με τη μέρα.
Eκτίθεται σε γυάλινη προθήκη, αποτελεί πόλο έλξης για το μουσείο, αλλά μπορεί σε λίγο καιρό να μην υπάρχει πια! Για τον αργό θάνατο της μούμιας ευθύνεται η έκθεσή της στο οξυγόνο και την υγρασία, που θρυμματίζει τη σαρκοφάγο.
Οι Αιγύπτιοι ειδικοί που είχαν επισκεφτεί την πόλη πριν από μερικά χρόνια, είχαν αποφανθεί ότι η μούμια, που είχε αγοράσει το 1887 στο Κάιρο ο Sawai Ram Singh, κυβερνήτης της Ινδίας και την είχε μεταφέρει στη χώρα του, έπρεπε να τοποθετηθεί σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Λόγω του κόστους της συντήρησης οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται με ταχύ ρυθμό ένας αρχαιολογικός θησαυρός: η μούμια ιέρειας κατά την Πτολεμαϊκή Δυναστεία, που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 305 έως το 30 π.Χ.
Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρία του Διευθυντή του Μουσείο του Καΐρου, Nassry Youssef Iskander, o οποίος επισκέφτηκε πριν από λίγα χρόνια το Αlbert Hall, η συντήρηση της μούμιας δεν έχει γίνει με σωστό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι ο Ιskander πρότεινε στους Ινδούς τη δωρεά από την αιγυπτιακή κυβέρνηση γυάλινης προθήκης χωρίς οξυγόνο, προκειμένου να προστατευθεί το σημαντικό αυτό μνημείο του αιγυπτιακού πολιτισμού, κανείς από τους αρμόδιους στη Tζαϊπούρ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ…

Α.Μ.

Πηγή: Εgyptology News (2/7/08)